Proiecte ambiţioase la Viişoara

Distribuie pe:

În comuna Viişoara, la ceas de seară, pe dl Ovidiu Dorel Stoica, primarul localităţii, l-am aflat în mijlocul tinerilor, interesându-se de bunul mers al activităţilor celor 45 de elevi aflaţi în febra repetiţiilor pentru înfiinţarea Ansamblului folcloric Doina Hundorfului (de la vechea denumire a localităţii Viişoara), demers în care s-au implicat, deopotrivă, şcoala, reprezentanţii administraţiei publice locale, dar şi tinerii satului, în dorinţa de a perpetua obiceiurile şi tradiţiile locului. „Acesta este şi scopul nostru, al comunităţii din Viişoara - ideea de a reînnoi vechile tradiţii care, odată cu globalizarea, pe undeva impusă de alţii, s-au c-am pierdut", a subliniat primarul.

Odată cu sărbătoarea comunei, care va fi marcată de Rusalii, întâiul gospodar preconizează organizarea unui festival dedicat cântecului şi jocului popular, în cadrul căruia aceşti tineri să evolueze pe scenă. Deocamdată, ansamblul ce se doreşte a fi înfiinţat are nevoie de unele ajustări - este vorba de confecţionarea straielor necesare, întrucât ceea ce se poartă sunt hainele lăsate în păstrare de la o generaţie la alta. Directoarea gimnaziului din comună, dna prof. Chiriţa Radu, îşi aminteşte de o vizită făcută cu doi ani în urmă la Albeşti, unde a putut admira numărul mare de iubitori ai folclorului, atât în rândul copiilor cât şi al adulţilor din satele Ţopa, Boiu şi Albeşti, dorindu-şi ca, prin anvergura sa, noul ansamblu să reprezinte, pentru Viişoara, un reper la fel de important. La rândul său, profesorul Mihai Şuteu, coordonatorulîntregii activităţi vizând înfiinţarea acestui ansamblu, bate, o dată pe săptămână, drumul de la Bahnea la Viişoara, bucuros să afle oameni care să-şi dorească o astfel de reprezentativitate pe tărâm cultural.

Deocamdată, se lucrează la învăţarea unui „joc de pe Mureş", o „Feciorească a fetelor - jocul fetelor din Crihalma - şi un „joc fecioresc", părţi componente ale unui montaj scenic mai amplu. Profesorul Mihai Şuteu, el însuşi interpret de cântec popular românesc, are în vedere şi alte activităţi: muzica folk, înfiinţarea unei trupe de teatru, a unui cenaclu literar ş.a.

În altă ordine de idei, Primăria este implicată într-un proiect ce priveşte reabilitarea şi modernizarea Căminului cultural, alt obiectiv este introducerea apei în Viişoara, odată cu începerea lucrărilor de canalizare, proiect aflat la nivel de Consiliu Judeţean, urmând a fi realizat prin Aqua Invest. Apa necesară este asigurată pentru localitatea Viişoara prin forarea executată la adâncimea de 80 metri, iar potrivit analizelor efectuate, este de o puritate remarcabilă, comparabilă cu apa plată din comerţ. Din spusele primarului, apa va fi utilizată pentru alimentarea comunei Viişoara, printr-un proiect comun, cu posibilitatea extinderii reţelei alimentaţiei cu apă a comunei învecinate, Zagăr. Satele aparţinătoare - Sântioana şi Ormeniş - sunt cuprinse în proiectul Aqua Invest.

Lasă un comentariu