O „nouă" obligație?

Distribuie pe:

Stăm la o poveste cu doi amici și printre multele „sincope" ale transpunerii normelor juridice în viața României, am aflat una despre care chiar nu cunoșteam nimic!

Și anume, povesteau despre o obligație, care o au instituțiile și autoritățile publice, precum și societățile comerciale, de a face o evaluare de risc a sediului fizic, în vederea reducerii posibilităților unor eventuale evenimente ca: efracții, furturi, distrugeri etc. - asta până la 1 iulie în acest an! (ca și normele pe linie de ISU).

Și cum nu cunoșteam domeniul, i-am rugat să fie mai expliciți și pragmatici în ceea ce discutau, iar apoi am aprofundat și eu normele juridice.

Ce am aflat: analiza de risc la securitatea fizică este un document prin care un specialist analizează și stabilește de ce anume este nevoie pentru ca paza unui obiectiv să acopere toate vulnerabilitățile acestuia în fața hoților. Este vorba despre un standard impus de Uniunea Europeană prin care fiecare instituție publică și societate comercială are obligația să-și identifice amenințările care pot pune în pericol viața sau integritatea persoanelor sau a valorilor deținute și de a stabili măsurile necesare. Raportul de evacuare este instrumentul prin care evaluatorul de risc la securitate fizică comunică clientului, sau altei persoane desemnate de acesta, rezultatele și concluziile analizei de securitate.

Analizele de risc se efectuează doar de către experți înscriși în R.N.E.R.S.F. - Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică. Nu există un preț standardizat. Acesta se stabilește în funcție de vulnerabilitatea obiectivului, de amplasarea lui, de numărul de angajați și cerințele minime de securitate pe care deja le îndeplinește. În situația în care aceasta nu este efectuată, conducătorii unităților vor fi sancționați cu amendă între 5.000-10.000 lei, amendă care se aplică de către organele de poliție.

Termen? 1 iulie 2017. „Termenul privind obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unitățile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, înființate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2017". Iar cele înființate după 16 iunie 2012 și până în prezent, aveau termen 1 ianuarie 2015 sau la înființare după acest termen!

De ce erau nemulțumiți amici mei, care am aflat că sunt evaluatori autorizați?

În primul rând de „seriozitatea" tuturor guvernanților din 2012 și până în prezent, care au o mare dragoste de a proroga termenele de aplicare a legii - adică ne facem că le adoptăm (conform unor standarde internaționale) și apoi le amânăm punerea în aplicare la Sfântul Așteaptă! (Vezi frumoasa prorogare, care dacă legislația rămânea în vigoare la termenul stabilit, ar fi putut evita evenimentul de la Bamboo!).

În al doilea rând, atitudinea conducătorilor de instituii publice și a societăților comerciale - care pe lângă faptul că nu cunosc legislația în părțile ce-i privesc, (sau nu sunt consiliați corespunzător), au atitudinea (specifică) de indolență a nerespectării legii! Lasă! Poate nu mai trebuie!

Am aflat din discuții că Târgu-Mureș este un oraș implicat puternic în această acțiune: lucrători de poliție competenți și exigenți în domeniu ( în acest sens vom cere și o opinie avizată Inspectoratului Județean de Poliție Mureș), precum și faptul că în oraș este autorizată o societate de formare profesională a adulților pentru această ocupație: „Evaluator de risc la securitatea fizică" (probabil, dacă sunt dispuși, vom realiza un interviu cu reprezentanții acesteia).

Așa că, în curând, noutăți. 

Lasă un comentariu