„…Pe Argeș în gios, pe un mal frumos…"

Distribuie pe:

În seria manifestărilor dedicate unor personalități de excepție, unor evenimente și înfăptuiri cruciale care au marcat istoria civilizației românești, Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu" - Filiala Mureș și Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI au organizat, miercuri, 15 martie, momentul jubiliar Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, la împlinirea unei jumătăți de secol de la înălțarea ei (mănăstirea a fost sfințită la 14-15 august 1517).

Manifestarea, desfășurată la Casa Memorială „Avram Iancu" din Târgu-Mureș, l-a avut ca invitat pe părintele preot dr. Gheorghe Șincan, autorul unei ample comunicări pe tema propusă, evidențiind unicitatea edificiului ctitorit de Neagoe Basarab (1512-1517) și importanța acestuia în contextul continuității și păstrării tradiției religioase, simbol al jertfei, dar și apogeu al unei epoci înfloritoare în arhitectura și arta medievală românească.

Părintele dr. Gheorghe Șincan a cuprins, în materialul prezentat, principalele momente ale ctitoririi și evoluției unuia dintre cele mai reprezentative monumente arhitecturale de pe tărâm românesc, punctând istoria acestuia, din momentul în care Domnul Țării Românești, Neagoe Basarab, descoperind străvechea biserică (vechea Catedrală a Mitropoliei de Argeș) dărâmată și neîntărită, „i s-au deschis ochii inimii" și a hotărât că acolo va dura „mănăstire naltă, cum n-a mai fost alta…". Expunerea, combinând rigoarea datelor istorice cu evocarea celebrei balade a Meșterului Manole,

se constituie într-un material documentar cu valoare de reper pentru istoriografi și pentru toți cei interesați de valențele și aspirațiile definitorii ale spiritualității românești.

„Orice înălțare se face numai prin sacrificiu", a punctat, în intervenția sa, scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", subliniind, în context, importanța unor astfel de evocări, în situația în care „instituțiile statului fac prea puțin pentru aducerea, în conștiința contemporaneității, a unor astfel de lecții de patriotism și conștiință de neam și țară".

În cadrul manifestării, moderate de jrs. Ioan Berța, președintele filialei mureșene a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" - , poetul Mircea Dorin Istrate -președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români - a susținut „clipa de poezie", anunțând că, pentru anul 2016, două dintre premiile acordate de Ligă au revenit unor autori mureșeni, respectiv, profesorului Traian Dușa, pentru romanul Un țăran cu cravată, și foarte tinerei autoare Antonia Rașcu.

 

Lasă un comentariu