În semn de prețuire

Distribuie pe:

CARP (Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor) Sighișoara, al cărei președinte este Ioan Horvath, cel care, alături de colectivul acestui for de întrajutorare, a organizat una dintre cele mai ample petreceri ale anului, dedicate Zilei Femeii, nu înainte de a aminti de Revelionul decalat al pensionarilor, ce a avut loc la mijlocul lunii ianuarie.

Prin acest moment sărbătoresc, a fost omagiată femeia, cel mai de preț giuvaer, întruchiparea izvorului vieții, iubirii, tandreții, gingășiei, dragostei, purtând în cuibarul sufletului ei acel strop de lumină, sfințitul potir purtător de matern univers, de însăși viața cu frumusețea ei. Locația, ca de fiecare dată, a fost pe măsura și anvergura evenimentului, și anume restaurantul „Imperial", un loc de petrecere bine cunoscut, de o somptuozitate și un decor aparte, cu o servire ireproșabilă.

Încă de la intrare, frumoasele doamne au fost întâmpinate cu flori, fiecărei femei, în semn de prețuire, i-a fost oferită câte o garoafă. Din spusele organizatorilor, și-au dat întâlnire în jur de 360 de femei, sporadic s-a mai văzut câte un bărbat rătăcit, ceea ce nu le-a împiedecat să danseze, să se simtă cu adevărat bine. Sub același patronaj al distracției și voii bune, pe lângă cei de la CARP Sighișoara, au avut plăcerea să le fie alături membrii pensionari înscriși în Liga Sindicatului Pensionarilor - filiala Sighișoara, a cărei președintă este Maria Mosora. În cuvântul de deschidere adresat doamnelor, a vorbit președintele CARP, Ioan Horvath, mulțumindu-le pentru că au ales să-și sărbătorească ziua dedicată lor, socotind-o o ediție specială, întrucât au participat mai multe categorii sociale, mai multe asociații. „La baza familiei, mai nou și întotdeauna, se află femeia, care lucrează și la serviciu și acasă, crește copii, este însăși liantul care dă trăinicie familiei".

În preambulul întâlnirii, a făcut un scurt istoric privind înființarea Zilei Femeii. A fost sărbătorită, ca omagiu adus unei greve cu participarea femeilor, grevă care a avut loc în anul 1908, când 15.000 de femei au ieșit pe străzile orașului New York, cerând să li se recunoască unele drepturi, respectiv, program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, drepturi egale cu cele ale bărbaților.

Rușii, în 1921, au adoptat 8 Martie ca zi dedicată femeii. Ziua Femei a fost instituită în 1977, de către ONU, când a fost declarat Anul Internațional al Femeilor, iar perioada 1976 - 1985 - Deceniu ONU pentru condiția femeii. Sunt țări care acordă zi liberă în această sărbătoare. Prin acest demers, se demonstrează încă o dată dragostea arătată femeii, exemple fiind o pleiadă de femei care de-a lungul istoriei, prin activitatea lor dedicată vieții, au dat dovadă de putere de dăruire, putere de atașament, putere muncă.

A amintit că, atunci când era mai tânăr, mare parte din tagma contabililor erau bărbați, pe când în prezent predomină femeia. De fapt, femeile sunt promovate atât în Parlamentul României, cât și în Guvern, ceea ce denotă cât sunt de inteligente, cât sunt de capabile.

La rândul ei, Maria Mosora a spus că Liga și-a propus să continue activitatea începută acum 12 ani, iar lucrurile merg pe un trend ascendent. Din păcate, unii se duc, lucru firesc, ceea ce îi animă să prețuiască fiecare clipă a vieții. Datorită situației materiale pe care mulți dintre pensionari o au, ei nu-și permit să petreacă la un local sau la cine știe ce sindrofie cu ștaif. Așa se face că o astfel de petrecere colectivă este extrem de binevenită bucurându-se că au reușit anul acesta, împreună cu cei de la CARP, să organizeze o petrecere pe cinste. Să nu uităm de surprizele tombolei organizate, fiind incluse câteva torturi și o duzină de alte premii de uz gospodăresc și alimentar.

O după-amiază plăcută, în care dansul, muzica, voia bună și-au dat mâna, creând acea stare prelungită până seara târziu, sub bagheta magică a muzicii, atmosferă destinsă de cântecele fraților Doina și Nicu Pintea, Daniela Vlad și Radu Pintea.

Lasă un comentariu