Anul trecut, 3,15 MILIARDE DE EURO, DE LA ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE

Distribuie pe:

Banca Națională a României informează că, în anul 2016, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară aproximativ 3,15 miliarde de euro, în creștere cu 13,2% față de anul anterior.

„Suma este comparabilă cu cele patru miliarde de euro, cât reprezintă investițiile străine directe atrase de România, anul trecut.

În cinci din ultimii zece ani, valoarea remiterilor a depășit-o pe cea a investițiilor făcute de multinaționale. Remiterile diasporei au atins în 2016 cel mai ridicat nivel din 2009, când acestea au însumat 3,5 miliarde de euro, jumătate din cât erau înainte de criză", conform NewMoney.ro.

Din rapoartele oficiale ale mai multor instituții (Banca Națională, Institutul Național de Statistică), reiese că aproape patru milioane de români lucrează în străinătate, având o contribuție de aproape 85 de miliarde de euro la economiile țărilor de adopție, adică peste 50% din PIB-ul României.

Cei mai mulți români, în jur de 2,8 milioane, sunt plecați în Italia, Germania, Franța, Austria, Marea Britanie, Ungaria și Grecia.

Printre cele mai căutate meserii pentru români în străinătate, se numără cea de șofer (de taxi, de TIR), de îngrijitor, de chelner, de bucătar și de muncitor în agricultură.

Lasă un comentariu