JAPONEZII NU RÂVNESC LA BUNUL ALTUIA

Distribuie pe:

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut, numai locuitorii din Tokyo au returnat poliţiei o sumă record de 3,67 miliarde de yeni (32 milioane de dolari) sub formă de bani găsiţi, iar aproape trei sferturi din aceşti bani au ajuns la proprietarii de drept, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

În Tokyo, unul din cele mai aglomerate oraşe din lume, este ceva obişnuit ca oamenii să îşi rezerve locurile în cafenele prin punerea telefonului mobil pe masă pentru a merge să comande la tejghea. În plus, chiar şi cele mai lipsite de valoare obiecte personale uitate vor fi păstrate de comercianţi, în eventualitatea în care proprietarul va veni să le caute într-o zi.

Analiştii consideră că acest lucru se explică prin cultura şi educaţia etică a japonezilor. Şcolile japoneze au cursuri de etică şi moralitate, iar elevii învaţă să se pună în locul celor care şi-au pierdut bunurile sau banii.

Astfel, este ceva normal să vezi copii care aduc la poliţie o monedă de 10 yeni pe care au găsit-o.

În plus, există legi cu privire la recompense. Legea referitoare la bunurile pierdute stipulează că oricine găseşte bani trebuie să îi returneze la poliţie, dar are şi dreptul de a primi o recompensă cuprinsă între 5 şi 20% din valoare sumei, dacă proprietarul solicită returnarea banilor, şi la întreaga sumă de bani, dacă în decurs de trei luni nu se prezintă nimeni să îi revendice.

 

Lasă un comentariu