JUSTIFICĂRILE TINERILOR CARE NU ÎŞI DORESC COPII

Distribuie pe:

Pe lângă realitatea că, mai ales în ţările dezvoltate economic, femeile devin pentru prima dată mame la vârste tot mai înaintate, multe cupluri nu îşi doresc copii deloc.

Tinerii se apără de etichetările de egoism şi egocentrism, aducând în favoarea lor motive realiste, susţinând că decizia lor de a nu procrea se bazează pe raţiuni justificate.       

Pentru a afla de ce tot mai mulţi oameni nu îşi doresc să devină părinţi, Institutul Urban din SUA, citat de descopera.ro, a intervievat mai mulţi tineri, prin reţelele de socializare. Iată ce au răspuns aceştia:

Din motive financiare - Fie că este vorba de costurile naşterii sau ale creşterii şi susţinerii unui copil până când acesta se poate descurca singur, raţiunile financiare se numără printre motivele tinerilor din ziua de astăzi de a nu deveni părinţi. „Iese din corpul tău şi te costă sume incredibil de mari, din momentul naşterii, până când ajunge la facultate şi eşti nevoit să faci împrumuturi bancare, pe care le vei plăti o viaţă întreagă, pentru a-l susţine. Asta în cel mai bun caz. Dacă se întâmplă ceva rău, sumele cresc". „Abia mă descurc să trăiesc eu din banii pe care îi câştig momentan. Cum aş putea să îi ofer unui copil viaţa pe care o merită?".

Teama de a transmite mai departe o boală gravă - Pentru persoanele diagnosticate cu diverse boli grave care se transmit genetic sau pentru cei care au în familie bolnavi, teama de a aduce pe lume un copil care le-ar putea moşteni suferinţele este foarte mare. „Îmi doream copii, dar m-am răzgândit atunci când am fost diagnosticată cu aceeaşi tulburare mentală pe care a avut-o şi mama mea. Să fii crescut de un părinte maniaco-depresiv este înfricoşător şi nu ar trebui ca un copil să simtă aşa ceva". „În familia mea, există membri care au afecţiuni ale sistemului imunitar. Nu vreau să aduc un copil pe lume, ştiind că riscă să trăiască o viaţă plină de chinuri".

Populaţia este deja scăpată de sub control - Unii cetăţeni sunt îngrijoraţi din cauza creşterii rapide a populaţiei globale şi consideră că acesta este un motiv bun pentru a nu aduce pe lume alţi oameni. „Sunt destui copii nedoriţi pe lumea asta, aşa că prefer să nu particip la creşterea numărului lor. O să adopt dacă îmi voi dori, la un moment dat, un copil. Oamenii nu conştientizează cât de gravă este suprapopularea". „M-am alăturat celor care susţin stagnarea creşterii populaţiei din motive de protecţie a mediului".

Problemele de fertilitate schimbă dorinţe - Infertilitatea nu reprezintă o problemă doar pentru femeile în vârstă, ci şi pentru femeile tinere. Acest lucru le oferă o altă perspectivă asupra vieţii celor în cauză. „Nu pot avea copii, dar nu mă întristează acest lucru. Multe femei se supără când spun asta, dar chiar nu consider că am vreun drept să mă plâng din cauză că nu mi-a fost oferit un dar al vieţii, când am primit atât de multe altele, încât nu aş şti cu care să încep".

Sarcina şi naşterea sunt înspăimântătoare - Chiar şi în zilele noastre, naşterea este un proces extrem de solicitant fizic. Multe femei pur şi simplu nu vor să îşi folosească uterele drept incubatoare şi sunt sincere cu dorinţele lor. „Sunt profund înspăimântată de sarcină şi de travaliu. Este un atac terorist asupra corpului". „Schimbările fizice pe care le-ar suferi corpul meu şi durerea pe care aş simţi-o la naştere nu sunt deloc uşor de digerat pentru mine". „Ideea de a fi însărcinată îmi provoacă greaţă".

Din cauza fricii de a lua decizii greşite - Responsabilitatea adusă de naşterea unui copil este prea mare pentru unii, care se tem că nu vor putea să ia decizii corecte pentru copiii lor. „Mă copleşeşte gândul că în interiorul meu ar creşte o persoană care ar depinde în totalitate de alegerile mele". „Mi-e teamă că o voi da în bară şi că voi fi un părinte îngrozitor".

Nu toate femeile au instincte materne - „Niciodată nu am avut sentimentele materne pe care le au toate femeile de vârsta mea, iar toate întâlnirile mele întâmplătoare cu copii au fost ciudate şi mi-au provocat stări de anxietate". „Copiii m-au enervat întotdeauna. Îmi plac copiii doar când sunt tăcuţi, fiinţe inteligente şi rezonabile. În mod evident, aceste aşteptări sunt exagerate, când vine vorba de omuleţi, aşa că pentru mine singura soluţie logică este să nu am vreodată copii".

Lumea în care trăim nu este un loc potrivit pentru creşterea unui copil - Unele persoane refuză să devină părinţi din cauza lumii în care trăim, aducând în discuţie factori precum inegalitatea globală, hărţuirea şi problemele sociale, în general. „Problemele politice şi lacunele legislative mă fac să nu îmi doresc să aduc un copil pe această lume". „Am fost hărţuită atunci când eram copil de ceilalţi copii, aşa că ştiu de câtă răutate sunt capabili cei mici şi acest lucru mă sperie. Îi consider o ameninţare pe cei mai mulţi dintre ei, pentru că cei care mă hărţuiau în copilărie procedează, în mare parte, la fel şi în viaţa adultă. Nu vreau să aduc pe lume un copil care să crească plângând din cauza altora ca şi el".

Cariera are prioritate - Unii consideră că nu le pot avea pe toate, aşa că sunt nevoiţi să facă o alegere. „Nu vreau să am copii, pentru că studiez să devin chirurg. Nu cred că le pot acorda atenţia de care au nevoie". „Când îmi imaginez viitorul meu, nu văd copii în el. Îmi place să studiez şi vreau să am o carieră extraordinară, chiar dacă asta include nopţi nedormite, muncă peste program, relocare sau călătorii". „Am observat că, dacă în familie apare un copil, femeia devine casnică. Eu am învăţat foarte mult, sper să mă căsătoresc, însă nu vreau să renunţ la tot pentru a creşte copii". 

Lasă un comentariu