Reţeta fericirii: Mulţumeşte-te cu ce ai!

Distribuie pe:

În ritmul nebun în care trăim, am uitat să mai zâmbim, să îi mai sunăm pe prietenii vechi, nu mai apucăm să ne vedem unii cu alţii. În cele ce urmează o să vă spun o poveste frumoasă, ce are ca punct de pornire istorisirea: Doi prieteni şi patru femei, din cartea „Poveşti orientale ca instrumente de psihoterapie", autor, Nossrat Peseschkian:

„Cât de minunat este să ai două femei", spunea un bărbat unuia dintre prietenii săi, în timp ce, cei doi savurau o pipă în cafenea. Cu cele mai înfloritoare cuvinte, el preţuia varietatea şi măreţia cunoaşterii faptului că două flori pot mirosi atât de diferit. Ochii prietenului au devenit din ce în ce mai mari. Prietenului meu trebuie să-i fie

la fel de bine ca în Paradis, gândea el de unul singur. De ce nu putem gusta mierea a două femei, cum probabil face prietenul meu de aici?

Curând după asta, el s-a căsătorit cu o a doua femeie. Când a încercat să împartă patul cu ea, în noaptea nunţii, ea l-a respins furioasă.

- Lasă-mă să dorm, a spus ea, du-te la prima ta soţie. Nu vreau să fiu a cincea roată la căruţă. Ori eu, ori altă soţie.

Pentru a găsi consolare, el a mers la cealaltă soţie. Dar când a încercat să doarmă în pat alături de ea, aceasta s-a plâns:

- Nu cu mine. Dacă te-ai căsătorit cu o a doua femeie şi nu îţi sunt de ajuns, întoarce-te la ea!

Nu mai rămăsese nimic de făcut pentru el, şi-a părăsit propria casă şi a mers la o moschee din apropiere, pentru a găsi un loc să doarmă acolo. Când încerca să adoarmă, a auzit pe cineva dregându-şi glasul în spatele lui. Uimit, s-a întors către persoana care tocmai sosise şi care nu era altcineva decât bunul său prieten cu care visase despre cât de minunat este să ai două soţii.

- De ce ai venit aici?, l-a întrebat pe acesta uimit.

- Soţiile mele nu mă lasă să mă apropii de ele. Acest lucru se întâmplă de câteva săptămâni.

- Dar de ce mi-ai spus cât de grozav este să trăieşti cu două femei?

Ruşinat, prietenul a răspuns:

- Mă simţeam atât de singur în această moschee şi am vrut să am un prieten cu mine.

Omule, nu eşti niciodată mulţumit! Nu râvni la mai multe, ca să te poţi bucura de ceea ce ai! Mulţumeşte-te cu ce ai! Ar putea fi mai rău!

Lasă un comentariu