LA LUDUŞ, O ZI DE LUCRU TRANSFORMATĂ ÎN SĂRBĂTOARE

Distribuie pe:

Miercuri, 15 martie 2017, ora nouă, clopotele Bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", din Parohia Ortodoxă Luduş II, şi Imnul „Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi" înălţat de corul bisericii, cântăreţul bisericesc Sergiu Iacob, părintele paroh Constantin Savu, părintele protopop Lucian Voşloban, consilierii eparhiali Ionel Târnăveanu şi Rafael Orzeliu au vestit sosirea la Luduş, într-o nouă vizită pastorală, a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Cu dragoste creştină a fost primit de sutele de enoriaşi, vârstnici, tineri şi copii, prezenţi în Casa lui Dumnezeu. Din marea Sa dragoste duhovnicească, Înaltpreasfinţitul I-a binecuvântat, s-a rugat pentru mântuirea lor în timpul Sfintei Liturghii, a adunat în predică învăţătură potrivită pentru Postul Sfintelor Paşti, reamintidu-le de rigorile postului, de rugăciunea şi meditaţia pentru curăţirea sufletului, minţii şi trupului, de bogăţia faptelor milostive, de ascultare şi iertare, de participarea la programul liturgic din timpul Postului, din Săptămâna patimilor şi din noaptea Învierii. La ieşirea din biserică, pentru fiecare creştin, dar mai ales pentru copii, a avut cuvinte de îmbărbătare. S-a despărţit de ei cu mulţumirea că „Am stat împreună sub acoperământul nepieritor al lui Dumnezeu, ne-am inspirat din Cuvântul Său, am transformat o zi de lucru în sărbătoare dumnezeiască".

La invitaţia doamnei profesoare de religie Marioara Dăian şi a directorului profesor Ioan Adrian Banea, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a vizitat Şcoala Gimnazială „Ioan Vlăduţiu". La ora vizitei, în Cabinetul de religie era programată lecţia deschisă „Despre pilde", cu participarea elevilor din clasa a V-a C (dirigintă prof. Marioara Dăian) şi a profesorilor asistenţi. Inspirat de bogăţia în simboluri şi semnificaţii a temei, ÎPS Irineu a cerut să i se îngăduie să fie propunător pentru acea oră. După cincizeci de minute, cu toţii au fost surprinşi: „Deja a trecut o oră!?" A fost o lecţie model despre îmbinarea informaţiei cu educaţia, despre empatie şi arta comunicării, despre obiective şi feed-back, despre competenţele şi abilităţile psihopedagogice ale profesorului propunător într-o activitate care se adresează concomitent sufletului copilului şi raţiunii sale. Eleva Maria Cercel i-a dăruit Înaltpreasfinţiei Sale un frumos buchet de flori, însoţit de mulţumirile în numele elevilor din întreaga şcoală. Răspunzând, ÎPS Irineu s-a adresat elevilor şi profesorilor: „Să-L aveţi mereu pe Dumnezeu în sufletele voastre, să-I faceţi voia şi atunci veţi fi încununaţi cu împliniri frumoase şi cu biruinţă". În cabinetul directorului, a notat în Cartea de onoare a şcolii următoarea „Însemnare, 15 martie 2017, Cu bucurie am poposit astăzi la Şcoala Gimnazială «Ioan Vlăduţiu», unde am admirat ordinea, disciplina şi buna rânduială. Totodată, am apreciat omenia domnului director Ioan Adrian Banea. Încântat de cele experimentate aici, Îl rog pe Hristos, Învăţătorul dumnezeiesc, să binecuvânteze această şcoală nobilă, dăruind profesorilor şi elevilor sănătate, bucurie, spor în cele bune şi frumoase împliniri".

Acceptând invitaţia Administraţiei publice locale, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu s-a întâlnit, laPrimăria oraşului Luduş, cu salariaţi şi consilieri locali. A fost primit cu pâine şi sare, cu flori, cu respectul cuvenit unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. În lipsa primarului, chemat de obligaţii administrative în altă parte, rolul de gazde l-au îndeplinit domnul Liviu Botezan, consilier al primarului şi domnul Kis Istvan, viceprimar. În debutul întâlnirii, aceştia i-au dăruit Înaltului oaspete daruri care să-i amintească cu drag de vizita la Luduş: Scrisoarea (tipărită şi înrămată) a primarului Ioan Cristian Moldovan, o eşarfă în culorile Drapelului Naţional al României, Monografia oraşului Luduş, ediţia din anul 2008, o tipăritură-document din anul 2015, care evocă cei cincizeci de ani de istorie urbană a Luduşului, un tablou-vedere generală a Luduşului vechi. Sfinţia Sa le-a dăruit câte o iconiţă a Domnului Iisus Hristos şi înţelepciuni creştine, unele cu dedicaţie bugetarilor din Primărie şi consilierilor locali: „În tot ceea ce facem să ne gândim ce ar face Iisus Hristos în locul nostru. Slujindu-ne semenii, suntem persoane foarte importante, pentru că de noi depinde îndeplinirea legilor scrise ale ţării şi a legilor nescrise ale omeniei şi iubirii cristice. Dacă ne considerăm slabi, să ne unim slăbiciunea noastră cu puterea lui Dumnezeu şi să-L lăsăm pe Dumnezeu să ne conducă în tot ceea ce simţim, gândim şi facem. Să ne conducem după preceptul creştin că binele nostru personal este important, dar binele obştesc, binele comunităţii este mult mai important". La despărţire i-a binecuvântat pe toţi şi le-a urat să le meargă bine şi la serviciu şi acasă.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu şi-a încheiat vizita pastorală în compania enoriaşilor din Parohia Ortodoxă Luduş III, a părintelui paroh Ilie Dăian şi a consilierilor parohiali, în Biserica cu hramul „Tuturor Sfinţilor". A fost un minunat prilej pentru toţi cei prezenţi să primească de la păstorul Bisericilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei îndrumare pentru viaţa de creştini practicanţi în Postul Sfintelor Paşti şi în noaptea Învierii, felicitări pentru înălţarea noii biserici, în care se slujeşte din anul 2015, promisiunea că va oficia Slujba de Sfinţire când pictorul Emil Dunăre, din Sărmaşu, va încheia cu bine sfânta lucrare de împodobire a Bisericii cu pictură religioasă. În toate popasurile, ÎPS Irineu a fost însoţit de părintele protopop Lucian Voşloban. Despărţirea de luduşeni

s-a săvârşit în cântarea solemnă a clopotelor şi a Imnului „Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi".

 

Lasă un comentariu