Proiect: CARTEA DE IDENTITATE ȘI CARDUL DE SĂNĂTATE, ÎNTR-UN SINGUR ACT

Distribuie pe:

Până la 29 martie 2017, pe site-ul oficial al Ministerului de Interne (MAI), se află în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.

Proiectul vizează punerea în circulație a unui nou document de identificare electronic, care să asigure cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor înscrise pe respectivul document.

Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale MAI, în sisteme informatice terțe ale administrației publice, precum și în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, și utilizarea semnăturii electronice.

Titularul se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educație etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creșterea calității și accesibilității serviciilor publice.

Opțional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, și se va elibera cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, și cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

În cartea electronică de identitate se vor înscrie datele din formatul tipărit (numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P.-ul, adresa de domiciliu), cu excepția semnăturii olografe a titularului; prenumele părinților titularului; un certificat și, după caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 455/2001; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Important! Cardul național de sănătate își încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate, „funcționalitatea" acestuia fiind asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip.

Propunerile, sugestiile și opiniile celor interesați pot fi trimise pe adresa de e-mail: dgj-transparenta@mai.gov.ro.

 

Lasă un comentariu