Centru de sprijin și asistență pentru românii care muncesc în Italia

Distribuie pe:

Guvernul României anunță, printr-un comunicat de presă, că echipa guvernamentală care s-a deplasat, în perioada 15 - 17 martie 2017, în Ragusa, Italia, într-o misiune de evaluare a situației românilor aflați la muncă în această țară, a avut întrevederi cu prefectul din Ragusa, cu reprezentanți ai autorităților locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităților de sănătate publică, lideri ai sindicatelor și mediului asociativ românesc și italian, în urma cărora s-a convenit asupra unui plan concret de măsuri, care să cuprindă înființarea, în cel mai scurt timp, a unui centru de sprijin și asistență pentru victimele traficului de persoane, cât și pentru cei susceptibili de a fi supuși acestui tip de trafic. De asemenea, vor fi operaționalizate unități mobile capabile să ofere asistență în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum și asistență medicală.

Delegația româno-italiană „s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme și sere, pentru a discuta la fața locului cu muncitorii români. Autoritățile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc și lucrează în condiții grele, izolați, fără posibilității de comunicare, fiind totodată expuși la diferite forme de exploatare și abuz.

Conform administrației din regiunea Sicilia, deși românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceștia se află într-o situație de vulnerabilitate semnificativă.

Partea italiană a reiterat faptul că, din 2013, există un comitet mixt regional, omologat ca proiect pilot, care se adresează muncitorilor străini. Una dintre propunerile formulate pentru rezolvarea optimă a situațiilor de risc în ceea ce privește exploatarea persoanelor a fost dublarea capacității acestui proiect, prin crearea unui comitet mixt bilateral, în cadrul căruia să fie reprezentați specialiști români din ministerele competente", mai precizează Guvernul.

 

Lasă un comentariu