RELAȚIILE INTERUMANE, INFLUENȚATE DE TIPOLOGIA COMUNICĂRII

Distribuie pe:

Modul în care ne folosim filtrele și tiparele, modul în care lăsăm să intre și să iasă informațiile ne determină în mod direct comportamentul. Fiecare dintre noi folosește un anumit comportament atunci când comunică sau acționează, pentru că fiecare are un mod propriu de a spune sau de a face ceva. De obicei, eliminăm multe informații care ni se par inutile sau cărora nu le-am acordat suficientă atenție și distorsionăm lucrurile, prin imaginație sau creativitate.

Psihoterapeutul Anca Kosina, citată de descopera.ro, ne dezvăluie câteva tipologii ale oamenilor cu care interacționăm. După felul în care comunicăm, există două tipologii: persoane proactive, care iau cu ușurință inițiativa și folosesc, de obicei, propoziții scurte, clare și la obiect, vorbesc repede și se mișcă mult, și persoane reactive, aflate la polul opus, care preferă să îi lase pe alții să acționeze sau așteaptă oricât pentru a veni un moment potrivit în care să acționeze. Folosesc propoziții incomplete și preferă să analizeze îndelung situațiile.

După felul în care ne manifestăm față de ceilalți, dar și după felul în care se manifestă ceilalți față de noi, putem fi încadrați în următoarele tipologii:

Autoritarul - Preferă să dea ordine mai mult decât să le execute. Ocupă adesea poziții de confruntare atunci când ceilalți îi contestă decizia. Poate alege soluții îndrăznețe, iar în caz de succes are tendința de a-și aroga meritele.

Popularul - Preferă compania celorlalți, legând ușor noi relații și prietenii. Adeseori, devine lider de grup, fiind apreciat de către ceilalți prin faptul că știe să se facă plăcut. El pune un accent mai mare pe relații și prietenii, nu pe sarcini și obligații.

Competitorul - Preferă să mențină distanța față de ceilalți, luând rareori inițiativa de a-i contacta, inclusiv pe cei dragi. Alege să lucreze independent, iar în relațiile cu colegii preferă respectul, nu prietenia. Se concentrează pe îndeplinirea sarcinilor, nu pe relații.

Înțelegătorul - Preferă să execute ceea ce i se spune fără a se împotrivi. De multe ori, lasă de la sine, ceea ce îi face pe ceilalți să încerce să profite de indulgența sa. Fiind o fire liniștită, ajunge rar în conflict deschis cu ceilalți.

Suferindul - Este persoana care își exagerează starea de boală pe care o resimte în propriul corp, își poate cauza boala sau căuta diferite modalități de a se îmbolnăvi, rezultatul fiind acela de a câștiga simpatia și atenția celorlalți, folosindu-se de acest pretext.

Eliberatorul - Este întâlnit în special în cazul familiilor, fiind persoana care îi salvează și îi eliberează pe ceilalți, atunci când momentul este potrivit. El câștigă atenția celorlalți prin actele sale umanitare. Se va ruga pentru suferința, boala sau vulnerabilitatea oricărei persoane din jurul său.

Organizatorul - Este persoana care se ocupă de toate, cea care organizează totul, cea pe care te poți baza și de care poți depinde, cea la care oamenii se pot întoarce întotdeauna. Totuși, obiectivul acesteia nu este atât ajutorarea celorlalți, cât nevoia de a fi în centrul atenției.

Pe de altă parte, psihoterapeutul Anca Kosina susține că presiunea socială ne poate obliga la un răspuns comportamental conformist sau manipulativ. Motivele sunt diverse: de la evitarea etichetărilor negative ale grupului, până la nevoia de a ne identifica cu trăsăturile pe care le apreciem la cei din jur.

Comportamentul conformist ne apără de conflicte și agresiuni, ne oferă confort psihic și posibilități de manevră. Supunerea distructivă suprimă însă individualitatea și distruge suportul pozitiv al personalității. La celălalt pol, indivizii care exercită influență și putere sunt adesea corupți de propria lor putere.

A fi simplu, a fi tu însuți a început să pară pentru unii oameni un handicap. „Vitrina", odată ce devine scena vieții cuiva, îl îndepărtează pe acel om de el însuși, de adevăratele sale nevoi sau valori. În timp, din punct de vedere psihologic, pot apărea diferite angoase, o scădere a stimei de sine, pentru că undeva, în interiorul său, persoana știe că acea imagine nu o definește și are nevoie să se regăsească. 

Lasă un comentariu