PICURI DE ÎNŢELEPCIUNE

Distribuie pe:

1. „Până când mai schiopătaţi cu amândouă gleznele?" (III Împăraţi 18, 21). Păcătoşi nepocăiţi, să apucaţi calea cea bună, să mergeţi repede, să vă duceţi la duhovnic ca să fiţi iertaţi, fiindcă şchiopătaţi cu ambele picioare. Cu unul îngenuncheaţi şi vă închinaţi lui Dumnezeu şi cu altul idolului! Cu unul lui Dumnezeu şi cu altul amantei! Cu unul lui Dumnezeu şi cu altul bogăţiei! Cu unul lui Dumnezeu şi cu altul lumii! Dar până când şchiopătaţi? Dacă amanta, bogăţia sau lumea ar putea să vă mântuie, fie, închinaţi-vă lor ca unui Dumnezeu. Dar dacă nu poate să vă mântuie altul decât Dumnezeu, deoarece numai Dumnezeu poate să vă ierte păcatele şi să le ierte într-un chip atât de uşor, după cum aţi auzit, pentru ce vă ţine amanta, pentru ce vă împiedică bogăţia, pentru ce vă opreşte lumea, pentru ce nu vă întoarceţi odată la Dumnezeu?.

Ilie Miniat (1669-1714), unul din cei mai de seamă predicatori greci din perioada postpatristică, episcop de Cernica şi Kalovrita din Peloponez, scriitor bisericesc. Cea mai importantă operă: „DIDAHIILE".

***

2. „RESPONSABILITATEA" este un principiu care trebuie înţeles şi respectat în toate actele de viaţă ale oamenilor conştienţi... Ea nu este o simplă atitudine de bravadă. Înainte de orice, este o atitudine morală, care trebuie să răsară dintr-o normalitate sufletească". „În familie, în societate, în instituţii, în înalta misiune de a guverna ŢARA, trebuie să activăm sufletul care este de origine divină". Deci... înapoi la originea... divină! (n.a.).

Dimitrie Gusti (1880-1995), filosof, sociolog, estetician

***

3. ÎNŢELEPCIUNEA LA ROMÂNI" : Despre „Înţelepciune", să-L rugaţi pe Dumnezeu să vă dea „Înţelepciune" şi veţi constata că viaţa vi se va schimba. Nu daţi pe „Google" să căutaţi „Înţelepciunea", ci aprindeţi o lumânare, îngenuncheaţi, lăsaţi inima să-i şoptească tainic lui Dumnezeu şi veţi simţi că inima voastră va începe să bată într-un ritm pe care, până acum, nu l-aţi cunoscut, iar apoi veţi auzi, în bătaia inimii, cuvintele „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă pe mine păcătosul!" - vă veţi aduce aminte de cuvintele scripturistice: „Începutul înţelepciunii este frica de Dumnezeu".

Gheorghe Colţea - „Poteci de lumină" Preot Protopop Bran-Zărneşti, jud. Braşov

P.S. „NU face rele şi NU te va prinde răul. Depărtează-te de la nedreptate şi nedreptatea se va depărta de la tine. Fiule! NU semăna pe brazdele nedreptăţii, ca să nu seceri de pe ele cu şapte părţi mai mult" (Înţelepciunea lui Isus Sirah 7, 1-3).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu