Diabetul zaharat - o boală care nu respectă vârsta (II)

Distribuie pe:

Complicaţiile bolii constau în:

1. - arteroscleroza arterelor mari şi mijlocii, având corespondenţă clinică sub formă de cardiopatie ischemică, boli cerebrovasculare (AVC - atac ischemic cerebral, AIT - atac ischemic tranzitoriu, arteriopatie periferică a membrelor inferioare;

2. microangiopatii: retinopatia cu orbire şi nefropatia diabetică (prin mecanism de hialinoză);

3. piciorul diabetic - se intrică următoarele elemente: arteriopatie, neuropatie şi infecţiile piciorului; acestea pot determina ulceraţii şi cangrene, care conduc la amputaţia piciorului.

În concluzie, netratat, diabetul zaharat (DZ) duce la consecinţe dramatice pentru organism: orbirea, insuficienţa renală, accidente vasculare, coronariene şi cerebrale.

Sindromul „X" metabolic întruchipează următoarele elemente: DZ, HTA (hipertensiune arterială), profilul lipemic.

Tratament

Terapia DZ este o componentă de bază a îngrijirii diabetului, care trebuie să contribuie la o bună calitate a vieţii şi să permită persoanelor cu diabet o bună inserţie familială, socială, profesională şi socială. Obiectivul principal este echilibrul metabolic şi controlul pe termen lung al tuturor condiţiilor asociate pentru a preveni complicaţiile acute şi cronice. Etape: terapia hiperglicemiei, terapia dislipidemiei, terapia hipertensiunii arteriale, terapia greutăţii corporale, terapia complicaţiilor acute şi cronice, terapia în sarcină, la copil, la adolescent, la vârstnic. Tratamentul 1)- Insulină la DZ tip 1; 2) - cu antidiabetice orale la DZ tip 2, de pildă Siofor etc.

Controlul glicemiei se efectuează cu un aparat numit glucometru şi se face din sângele capilar, respectiv din „buricul degetului".

Insulina este medicamentul care asigură supravieţuirea pacienţilor cu DZ tip 1, fiind hormonul de substituţie în această formă de diabet şi, de asemenea, constituie medicamentul care asigură glicemiile aproape normale.

Educaţia specifică în DZ

Prin educaţie se urmăreşte prevenirea complicaţiilor, creşterea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii. Rolul educatorului este de a facilita procesul de învăţare, controlul calităţii vieţii - cum este percepută de pacient - este un parametru al evaluării îngrijirii ce trebuie urmărit în permanenţă.

Profilaxia primară cuprinde totalitatea acţiunilor ce vizează persoanele susceptibile de a face boala, constând în depistarea precoce. Identificarea persoanelor dintr-o populaţie cu risc pentru DZ se face prin screening populaţional.

Profilaxia secundară constă în focalizarea evoluţiei diabetului, care are ca scop oprirea evoluţiei bolii.

Profilaxia terţiară constă în: controlul glicemic intensificat, controlul tensiunii arteriale, controlul dislipemic, în special controlul LDL(colesterolul rău), al trigliceridelor, al colesterolului bun (HDL), abandonarea fumatului şi controlul ponderal.

Prin terapia cu aspirină calcică, se controlează starea pretrombotică. Aspirina este indicată în doze de 160 - 325 mg/zi. Se recomandă să se ia după masa de prânz şi să fie dizolvată în apă. Există, în farmacii, preparatul de aspirină tamponată.

Lasă un comentariu