CUM TREBUIE SĂ UNIM BASARABIA?

Distribuie pe:

CRISTIAN HARNĂU, un autor mai puţin cunoscut în zona noastră, domnia sa fiind însă foarte apreciat în estul României, întrucât domiciliază şi îşi desfăşoară activitatea la Iaşi, capitala Moldovei noastre strămoşeşti. Cartea cea mai recentă a domniei sale este ,,BIBLIA ROMÂNILOR - vol.2 - CUM TREBUIE SĂ UNIM BASARABIA?", carte editată spre sfârşitul anului 2016.

Ce este această carte? Citind-o şi recitind-o am comparat-o cu un raport solicitat de Guvernul României unui grup de experţi pentru a face o analiză exaustivă asupra problemei în cauză, unirea noastră cu Basarabia.

Ce am constatat după ce am citit cartea şi am înţeles-o ,,în litera" şi în ,,spiritul" ei? În primul rând profesionalismul acestei echipe, care în fapt este doar autorul, rigoarea muncii sale, soluţiile viabile, reale, oportune oferite, toate făcute sub imboldul dragostei sale nesfârşite pentru această ţară şi pentru neamul românesc.

Care este conţinutul acestei cărţi. Am remarcat de la bun început modul în care autorul şi-a gândit, conceput şi pus în practică ,,proiectul" abordat: pe capitole, pe subcapitole, articole etc, nescăpându-i nimic din ceea ce e necesar pentru a înţelege această spinoasă, veche, încurcată, controversată problemă. Tocmai de aceea dl Cristian Harnău a apelat la istorie, la date şi cifre comparative actualizate până în anul 2016, la argumente, la strategii, la modalităţi şi acţiuni posibile de realizat etc, nescăpându-i nimic din ceea ce s-a făcut până în prezent, ori va trebui întreprins în viitorul apropiat. Minuţiozitatea lui merge până la a oferi cât mai multe variante posibile a fi puse imediat în practică, nenumărate argumente logice, mergând până la a aprecia perioada cea mai propice de înfăptuit a fiecărei acţiuni, a pericolelor neimplicării imediate, a tărăgănării rezolvării problemei în cauză.

M-au surpins şi o să vă surpindă şi pe dumneavoastră, dragi cititori, agumentele logice, analizele unor situaţii trecute ori posibile a se desfăşura în viitor, detaliul, amănuntul, care poate răsturna aceste situaţii şi acţiuni în desfăşurare, enumerate toate pentru fiecare entitate statală în parte, România, Basarabia, Transnistria.

Impresionează apoi numărul surselor la care a apelat autorul în realizarea acestei cărţi deosebite, incluzând aici documente, acte oficiale, tratate, părerea unor specialişti în domeniu, toate pentru a-şi întări argumentaţia logică a ideilor şi părerilor sale expuse în acest volum şi a ne convinge şi pe noi de spusa şi crezul domniei sale.

De unde această zbatere, această ardere a autorului pentru problema Basarabiei? În primul rând pentru că este trăitor în apropierea zonei în discuţie şi nu de azi de ieri, ci din vechime, el venind rând la rând din moşii şi strămoşii lui ce au fost poate oşteni jertfitori în oastea lui Ştefan cel Mare, de pe vremea când marele domn moldovean îşi adăpa calul din apele Nistrului, parte a moşiei sale. Urcător de-atunci din neam în neam a luat de la moşii lui dragostea de neam şi ţară, de pământul care i-a ţinut în de toate pe toţi înaintemergătorii lui acolo, în cuibarul veşniciei româneşti. Nu doar frumuseţea locului, nu doar rodnicia pământului, ci mai presus de toate darul strămoşilor care i-au lăsat drept sfântă moştenire libertatea, neatârnarea, dreptatea în tot şi toate cele care i-au ţinut viu sentimentul apartenenţei sale totale la acest ,,picior de plai şi gură de rai" ce trebuie mereu apărate, uneori chiar cu preţul vieţii, mereu întărite, mereu ridicate în fală şi mărire în faţa lumii şi a hulitorilor noştri. Asta face acum autorul acestei cărţi, spune, argumentează, ne aduce aminte, ne îmbărbătează să nu cedăm, ne ridică din lentoare şi din lenevia noastră de azi, aducându-ne aminte că avem o datorie sfântă de îndeplinit faţă de bunii şi străbunii noştri şi dacă nu o facem acum s-ar putea ca mâine să fie prea târziu, imposibil de înfăptuit.

O amânare în cazul de faţă este o cedare, o inevitabilă pierdere nu numai de teritoriu ci şi de fraţi de acelaşi sânge, care îşi vor uita identitatea, care se vor alătura neprietenilor noştri întărindu-le puterea acestora. Şi mai e un lucru deosebit, laşitatea oamenilor cu putere de decizie de la noi în acest moment va fi catalogată în viitor, cu siguranţă, drept crimă, genocid de neam, trădare supremă, întărind convingerea lumii că suntem neam de laşi şi trădători. Consecinţele neimplicării noastre acum, cât se mai poate încă face ceva, vor fi catastrofale pentru moralul şi demnitatea neamului românesc în viitor.

Autorul a sesizat bine importanţa acestei cărţi, motiv pentru care a numit-o ,,Biblia Românilor". Dacă ea nu ne va mobiliza, nu ne va scoate din amorţeala în care ne complacem de o bună bucată de timp pentru a nu ne implica, vom pierde ultima şansă pe care însăşi divinitatea ne-a mai acordat-o ca să ne spălăm toate păcatele ce ne-au întinat sufletul şi mintea, care ne-au făcut fricoşi, slabi şi închinători spăşiţi în faţa străinilor.

Domnul CRISTIAN HARNĂU, autorul cărţii, a scos acum din fântâna sufletului său apa vie a adevărului, cea dădătoare de putere, de curaj, de speranţe şi ne-o dă nouă ca să ne spălăm cu ea ochii şi sufletul, să vedem durerea fraţilor de dincolo, să le sărim în ajutor, să-i aducem în graniţele limbii româneşti aici, de unde au plecat şi unde le este locul hărăzit a se veşnici alăturea de noi.

Citiţi cartea şi-l veţi aprecia cu alţi ochi pe autor. Veţi găsi astfel în adâncul sufletului său leacul cel vindecător care să ne întărească mintea şi trupul, pentru a putea răspunde cu demnitate la încercarea pe care istoria ne-o pune acum în faţă pentru a putea vedea dacă mai suntem demni de trecutul care ne-a îngloriat cândva timpul măreţiei noastre. Iar autorului acestei cărţi, dlui CRISTIAN HARNĂU, pentru strădania sa de toată lauda, Domnul să-i dea numai sănătate, putere şi necesarul timp de-ai vedea pe fraţii noştri cei de-un neam şi-un sânge în rotundul aceleiaşi ţări, ca împreună cu ei să putem ridica în fală şi mărire scumpa noastră Maică, România.

Acum 99 de ani, Sfatul Ţării din Chişinău, având în componenţa sa bărbaţi adevăraţi, purtători ai voinţei neamului lor şi responsabili faţă de măreţia clipei de-atunci, au votat din adâncul sufletului unirea cu fraţii lor. Norocoasă şi strălucită clipă aflătoare în mintea şi inima tuturor, purtată de-a lungul istoriei în tainiţa sufletului şi gândului fiecărui român adevărat, s-a împlinit atunci. N-a fost ca această unire să fie definitivă, dar acum, la aproape 100 de ani de la săvârşirea ei, istoria ne sileşte să fim din nou demni de numele şi renumele nostru, să arătăm lumii că visul bunicilor noştri de-atunci ce odihnesc acum în glia străbună n-a pierit şi că nu pe noi trebuie să cadă blestemul neîmplinirii năzuinţelor lor. Iar dacă acum, în nemernicia noastră, vom pierde însfinţita clipă de aur a acestor vremi ce ne-ar putea măreţi din nou în fala lumii, atunci ne merităm soarta de a ne fi scoborât pentru totdeauna din înaltul ceresc în glodul păcătos al măruntului nostru lumesc.

Dă, Doamne, mintea românului cea de pe urmă, atunci când îşi va decide viitorul!

 

Lansare de carte

Liga Scriitorilor Români - filiala Mureş organizează, cu ocazia Unirii de acum 99 de ani a Basarabiei cu patria mamă (27.03.1918), lansarea cărţii ,,Biblia Românilor. vol 2. Cum trebuie să unim Basarabia?", autor Cristian Harnău, scriitor din Iaşi. Evenimentul va avea loc la data de 27.03.2017, la Centrul de Dezbateri Socio- Politice ,,Emil Aurel Dandea", din Tg.-Mureş, Piaţa Trandafirilor nr. 5, ora 17.

Prezentarea cărţii va fi făcută de Mircea Dorin Istrate şi Dimitrie Poptămaş. 

Lasă un comentariu