Sunt normale îndoielile de dinaintea nunţii?

Distribuie pe:

„Ziua nunţii este cea mai importantă zi din viaţa ta." „Căsătoria este cel mai mare pas din viaţa ta." Cu siguranţă ai auzit aceste replici în jurul tău. Nunta este, fără dubiu, un moment crucial şi, mai ales, o decizie importantă. Ai luat-o atunci când ai oferit sau când ai acceptat inelul de logodnă. Numai că acum, când eşti pe punctul de a concretiza decizia printr-un act oficial, îţi pui întrebarea: „Este acesta lucrul pe care mi-l doresc?"

Evenimentul creează presiune

Şi femeile, şi bărbaţii, în egală măsură, îşi pun această întrebare şi devin tot mai nesiguri şi mai anxioşi pe măsură ce nunta se apropie. De cele mai multe ori, această nesiguranţă este firească, ne asigură psihologii. Pentru că eşti în faţa unui moment însemnat, care pune punct unei etape din viaţa ta şi marchează începutul alteia. Gândul că acesta este un punct de cotiturăşi că multe aspecte ale vieţii tale se vor schimba pune o presiune mare asupra ta.

Teama de necunoscut este firească

Nesiguranţa este cu atât mai mare în cazul cuplurilor care nu au locuit împreună înainte de nuntă sau care nu au o „istorie" îndelungată. La ele se adaugă alte câteva temeri, cum ar fi cea că nu vor reuşi să renunţe la propriile tabieturi sau să accepte „faţa nevăzută" până acum a partenerului şi a obiceiurilor sale. În aceste condiţii, teama de necunoscut este cea care stârneşte nesiguranţă. Bărbaţii, în mod deosebit, pot manifesta ceea ce se numeşte „teamă de angajamente". Din dorinţa de a-şi păstra independenţa, ei au tendinţa de a extinde logodna pe o perioadă îndelungată. Când decid, uneori „împinşi" de logodnice, să facă pasul următor, ei pot rămâne cu o reţinere în privinţa deciziei.

Reevaluează-ţi sentimentele!

Dacă în cele mai multe cazuri anxietatea se face vinovată pentru îndoielile de dinainte de nuntă, şi nu lipsa sentimentelor, existăşi situaţii în care nesiguranţa este justificată. Cea mai bună metodă de a afla dacă ai dubii din cauza presiunii date de marele eveniment sau dacă, într-adevăr, ai motive să nu mergi mai departe este să-ţi reevaluezi sentimentele. Dacă până acum nu ai fost deschis/ă unei noi relaţii şi nu te-ai gândit că ai putea găsi pe cineva mai bun, nu ar trebui să ai motive de îngrijorare.

Aceasta înseamnă că persoana lângă care te afli este cea alături de care vrei să-ţi petreci restul vieţii. În caz contrar, ar trebui să te gândeşti mai întâi la rezolvarea nemulţumirilor şi abia apoi la nuntă.

Lasă un comentariu