Mari personalităţi ale lumii - Ciprian Porumbescu

Distribuie pe:

Ciprian Porumbescu s-a născut în octombrie 1853, la Stupca, Suceava. Puţini ştiu că numele lui adevărat este Golembiovschi, Porumbescu fiind un pseudonim care a devenit mai apoi numele său oficial.

Înzestrat cu o înclinaţie muzicală precoce, Porumbescu începe studiul muzicii la numai şase ani. Se formează ca muzician într-o perioadă de trezire a conştiinţei naţionale româneşti şi de afirmare a drepturilor naţionale. De aceea, muzica populară are o influenţă covârşitoare asupra evoluţiei sale componistice.

Studiază la Viena, unde editează o inedită „Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români", printre primele din literatura română. Aceasta cuprinde 20 de piese corale, printre care şi „Imnul Unirii" („Pe-al nostru steag") şi „Cântecul tricolorului".

De-a lungul carierei sale, Porumbescu a compus nu mai puţin de 250 de lucrări vocal-instrumentale, cele mai cunoscute fiind „Crai nou" şi „Balada". Această activitate intensă de creaţie îi agravează afecţiunea pulmonară de care suferă, iar muzicianul se stinge din viaţă la numai 30 de ani.

 

Lasă un comentariu