Infarctul miocardic, o urgenţă medicală

Distribuie pe:

Potrivit Raportului American Heart Association, ce analizează rata deceselor survenite în urma bolilor cardiovasculare, coronariene şi în urma atacului vascular cerebral, România ocupă locul al patrulea în lume, după Rusia, Bulgaria şi Ungaria, în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi şi locul al treilea în ceea ce le priveşte pe femei. În caz de infarct miocardic acut (IMA), tratamentul trebuie administrat în cel mult şase ore de la eveniment, iar intervenţia prin angioplastie chiar mai repede, în cel mult două ore. Angioplastia permite reperfuzia vasului blocat şi reprezintă protocolul terapeutic în caz de IMA, potrivit ghidurilor europene şi americane. Este o manevră care se execută doar de către cardiologi intervenţionişti, în unităţi speciale de cateterism cardiac.

Durerea în infarctul acut, sub formă de gheară

Deşi aproximativ un sfert din infarctele miocardice sunt asimptomatice, situaţie întâlnită mai ales în rândul persoanelor cu diabet zaharat, în majoritatea cazurilor, boala se manifestă sub forma unei dureri la nivelul inimii, resimţită ca o gheară în piept. Durerea poate să iradieze în spate, în gât, într-unul dintre braţe, precum şi la nivelul mandibulei şi al dinţilor. Mai ales la femei, durerea în piept poate să lipsească, ea fiind înlocuită de durerea abdominală, ce poate fi pusă pe seama unei indigestii, de senzaţia de sufocare, de o oboseală nejustificată, de greaţă şi de transpiraţii.

Când accidentul are loc la periferie

Blocaje la nivelul vaselor periferice pot apărea atât în cazul arterelor, cât şi în cel al venelor. Atunci când un tromb sau un embol blochează o arteră, manifestările sunt diverse, în funcţie de gradul de obstrucţie şi de localizarea obstacolului (în coapsă sau în gambă). Persoana are tegumentele reci, palide şi poate resimţi o senzaţie de slăbiciune sau amorţeli în picioare. Caracteristice sunt durerile la mers, ce apar după parcurgerea unei anumite distanţe (claudicaţie). Aceste simptome sunt intense în caz de obstrucţie bruscăşi impun tratament de urgenţă.

Umflarea piciorului, semn de afectare venoasă

Spre deosebire de obstrucţia arterială, blocarea unei vene duce la acumularea de sânge în zona aferentă. Aceasta atrage după sine manifestări locale precum edemele, creşterea temperaturii şi înroşirea tegumentului. Durerea apare şi de această dată, din cauza toxinelor şi presiunii la care sunt supuse ţesuturile.

Tratamentul constă în administrarea de medicamente anticoagulante şi antiagregante plachetare, şi, uneori, şi de trombolitice. În stenozele arteriale se apelează şi la angioplastie.

Lasă un comentariu