ROMÂNII CONSIDERĂ CĂ TRĂIESC ÎNTR-O SOCIETATE INJUSTĂ

Distribuie pe:

Dintr-un studiu IRES, intitulat „Prin ochii victimelor. Reprezentări sociale ale dreptăţii sociale în România", citat de Agerpres, aflăm că peste două treimi dintre românii de peste 18 ani consideră că trăiesc într-o lume injustă, nedreaptă.

Persoanele de peste 35 de ani, mai nemulţumite

Potrivit studiului, 67% dintre intervievaţi consideră că societatea românească este mai degrabă injustă, în timp ce doar 26% spun că este mai degrabă justă. Percepţia că societatea este injustă este mai pregnantă în rândul femeilor şi al persoanelor trecute de vârsta de 35 de ani, fiind asociată şi cu o pondere mai ridicată a nemulţumiţilor cu privire la propria situaţie socială şi economică.

Românii au percepţia unei lumi în care nedreptatea şi inegalităţile vor creşte în anii viitori, 44% dintre subiecţi răspunzând afirmativ la întrebarea privind evoluţia inegalităţilor în viitor, în timp ce 29% cred că vor rămâne la fel, iar 19% că vor scădea.

Norocul şi întâmplarea, factori de reuşită

Deşi mai bine de jumătate dintre cetăţenii români se simt neintegraţi în societate şi simt că le sunt afectate drepturile fundamentale, aceştia manifestă un optimism ciudat în ceea ce priveşte viitorul copiilor lor, în ciuda faptului că sunt convinşi că inegalităţile vor creşte.

Aproape jumătate dintre români cred că norocul şi întâmplarea sunt cei mai importanţi actori ai reuşitei, cei mai mulţi dintre ei dând vina pe societate sau pe soartă pentru că sunt oameni săraci şi doar unul din cinci consideră că meritul şi talentul este factorul care discriminează.

Cei mai mulţi dintre români (67%) se autopoziţionează în clasa de mijloc, în funcţie de venit şi de avere, 29% spun că s-ar încadra în clasa de jos, în timp ce doar 2% apreciază că fac parte din clasa de sus.

Peste trei sferturi dintre români, preocupaţi de politicile anticorupţie

Pe primul loc în clasamentul grijilor se află sănătatea (85%), urmată de nivelul de trai (84%), evoluţia locurilor de muncă (81%), securitatea persoanei şi politicile anticorupţie (câte 75%), nivelul salariilor şi al pensiilor (câte 68%), sărăcie şi securitatea României (câte 67%).

Totodată, aspectele de care sunt preocupaţi în mare măsură respondenţi sunt crizele financiare (65%), evoluţia inflaţiei (61%), situaţia Europei (56%), evoluţiile geopolitice recente (49%) şi şomajul (41%).

Românii nu prea sunt toleranţi

Conform studiului, intoleranţa este destul de mare, peste trei sferturi dintre români considerând că cei mai mulţi oameni încearcă să profite de pe urma celorlalţi. Gradul de toleranţă al românilor este mai scăzut în privinţa persoanelor cu altă orientare sexuală, a imigranţilor şi a persoanelor de etnie romă şi mai ridicat în cazul persoanelor cu dizabilităţi sau cu altă religie.

Românii îşi pierd încrederea în instituţii, chiar dacă aşteaptă ca statul să vină să îi salveze, pierzându-şi încrederea şi în ceilalţi români. Neîncrederea devine o adevărată „ciumă" emoţională, provocând un fel de desocializare. Neîncrederea se apropie încet-încet de intoleranţă şi, mai ales, de greutatea asocierii pentru acţiune comună. Sindicatele şi-au pierdut credibilitatea, iar organizaţiile neguvernamentale nu mai sunt ce erau în anii `90.

*

Studiul a fost prezentat vineri, 24 martie 2017, de sociologul Vasile Dâncu, în cadrul conferinţei „Perspective actuale asupra dreptăţii sociale. Concepte, teorii şi practici contemporane", organizată de Universitatea din Bucureşti.

Cercetarea a fost realizată în perioada 14 - 20 martie 2017, pe un eşantion de 920 de persoane, cu vârsta de minimum 18 ani, având o marjă de eroare de plus, minus 3,3%. 

Lasă un comentariu