COPIII NĂSCUŢI PRIN CEZARIANĂ, EXPUŞI RISCULUI DE OBEZITATE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard, citaţi de descopera.ro, susţin că naşterea prin cezariană îi expune pe copii cu 15% mai mult la riscul de obezitate, care persistă şi la vârsta adultă.

„De cele mai multe ori, femeile care nu sunt informate cu privire la efectele adverse ale operaţiilor de cezariană preferă această variantă, deşi ea implică riscuri asupra copilului, ce vor apărea mai târziu în viaţă.

În studiul nostru, realizat pe 22.000 de copii, cu vârste între 9 şi 14 ani, am constatat că cei care au fost născuţi prin cezariană au dezvoltat cu 15% mai multe riscuri de a fi obezi decât cei care au fost născuţi în mod natural.

Am reexaminat participanţii atunci când au ajuns la vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani şi am constatat că impactul a persistat, deşi a mai scăzut întrucâtva ca procent.

În cadrul cercetării, am descoperit diferenţe uriaşe chiar între fraţi. Cei născuţi prin cezariană aveau cu 64% mai multe riscuri de a deveni obezi decât fraţii lor născuţi natural!

Descoperirile noastre arată că riscul de obezitate este un factor care ar trebui luat în considerare, întrucât furnizează dovezi foarte convingătoare cu privire la asocierea dintre naşterea prin cezariană şi obezitate, în comparaţie cu copiii născuţi pe cale vaginală.

Considerăm că acest lucru se datorează faptului că bebeluşii născuţi prin cezariană nu mai sunt expuşi bacteriilor benefice specifice unei naşteri naturale, care întăreşte sistemul lor imunitar şi ajută la pregătirea metabolismului pentru rigorile vieţii.

Bacteriile au nenumărate funcţii, inclusiv determinarea gusturilor şi a apetitului. Ele pot influenţa puternic viaţa nou-născutului.

Este de precizat că studiul nostru nu a luat în calcul şi alţi factori de risc, cum ar fi indicele de masă corporală al mamei, obiceiurile legate de fumat în timpul sarcinii sau orice alte afecţiuni medicale, cum ar fi diabetul gestaţional.

Le recomandăm medicilor ca, înainte de intervenţia chirurgicală, să se asigure că femeile sunt informate cu privire la riscurile şi beneficiile operaţiei de cezariană, precum şi cu privire la opţiunile alternative", atrag atenţia specialiştii americani.

Îngrijorător este faptul că România se află pe locul trei în Europa, cu o pondere a operaţiilor de cezariană de 36,9%, după Italia (38%) şi Cipru (52,2%).

Lasă un comentariu