Corespondenţă din Seul - ROMÂNCA ELENA PAGU, DE 90 DE ANI, A CÂŞTIGAT CAMPIONATELE DE ATLETISM SENIORI DIN COREEA DE SUD!

Distribuie pe:

S-a născut la 25 iulie 1926, într-un sat de lângă Piatra-Neamţ. Acum, la vârsta de 90 de ani, românca Elena Pagu a câştigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de Atletism pentru Seniori din Coreea de Sud.

Ea a început să se antreneze de la 9 ani, pe când mergea, zilnic, câte 18 kilometri până la şcoală şi înapoi. A muncit ca asistentă socială şi s-a pensionat la vârsta de 56 de ani, nepracticând niciodată vreun sport de performanţă.

„După pensionare, m-am aşezat cuminte să aştept moartea. Dar, pentru că încă mai aveam de trăit, am renunţat la disperare şi mi-am propus să continui marşul început, de nevoie, în din copilărie, gândindu-mă să alerg, aşa cum îmi fac şi rugăciunea.

În 1983, m-am mutat în Bucureşti, unde m-am alăturat unui colectiv format din 16 foşti atleţi, ajunşi veterani, iar din 1986 am început să particip la competiţiile sportive.

Astăzi, la 90 de ani, am 9 medalii mondiale, 5 titluri de campioană europeană şi 4 de campioană balcanică.

Nu e deloc simplu să atingi performanţa, la nicio vârstă. Eu mă antrenez, alergând şi câte 10 kilometri pe zi. Uneori, iarna, alerg în picioarele goale prin zăpadă.

Competiţiile sunt un stimulent, mai ales pentru noi, vârstnicii. Ai un calendar, ştii că peste două luni ai o competiţie, te antrenezi, ai un scop. Când îţi doreşti ceva şi eşti vârstnic, e foarte important. Pentru că, dacă nu îţi mai doreşti nimic, eşti bun de îngropat!", povesteşte Elena Pagu.

Zilele trecute, la Campionatele Mondiale de Atletism pentru Seniori din Coreea de Sud, Elena Pagu a obţinut medalia de aur la proba de 3.000 de metri, la categoria ei de vârstă. A doborât şi un record mondial - cea mai în vârstă participantă care a reuşit să ducă la bun sfârşit o astfel de cursă.

Era singură pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. După ea, următoarele concurente aveau cel mult 75 de ani.

Elena Pagu şi-a plătit înscrierea la campionat din pensia ei, în schimb, banii pentru transport şi cazare, peste 4.000 de euro, au fost strânşi printr-o campanie organizată de oamenii care au crezut în ea.

În rest, nu a primit niciun ajutor de la federaţie, nicio susţinere din partea statului român...

Lasă un comentariu