Victimele comunismului - Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului

Distribuie pe:

La propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, anul 2017 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Se cuvine să ne aducem aminte cu pioşenie de toţi aceia care au avut de suferit de pe urma regimului comunist din România. Unul dintre cei care a suferit în acele timpuri de tristă amintire este şi vrednicul de veşnică pomenire şi de pioasă aducere aminte Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului.

Mitropolitul Antonie Plămădeală având din botez numele Leonida, s-a născut la 17 noiembrie 1926, în Stolniceni, jud. Lăpuşna. A făcut studii la Seminariile teologice din Chişinău între anii 1937-1944 şi „Nifon" din Bucureşti în perioada 1944-1945. A studiat apoi la Facultatea de Teologie din Bucureşti între anii 1945-1948 şi la Institutul Teologic Universitar din Cluj între anii 1948-1949; a urmat apoi cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti între anii 1956-1959. A fost tuns în monahism la mănăstirea Prislop, sub numele Antonie şi hirotonit ierodiacon în anul 1949, a fost apoi transferat la mănăstirea Slatina în anul 1950, unde a fost hirotonit ieromonah în anul 1953; un timp a activat la Râşca şi Dragomirna unde a îndeplinit munci didactice şi administrative. În 1949, condamnat, în lipsă, la 7 ani închisoare pentru activitate anticomunistă; a fost arestat abia în 1954 şi închis la Jilava, a fost judecat din nou şi condamnat la 4 ani închisoare; a fost graţiat în 1956. În 1959 este scos din mănăstire şi din cler de autorităţile comuniste, angajându-se ca muncitor în diferite întreprinderi; în 1968 şi-a putut relua activitatea în cler, fiind numit secretar şef la Institutul Teologic din Bucureşti. A fost trimis la studii de specializare în Teologie şi Filosofie la „Heythrop College" de lângă Oxford, a fost mutat apoi în Londra în 1968-1970; obţine doctoratul în Teologie la Colegiul amintit în anul 1971, apoi la Institutul Teologic din Bucureşti în anul 1972.

La 15 decembrie 1970 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop-vicar patriarhal, cu titlul „Ploieşteanul" (fiind hirotonit la 27 decembrie), încredinţându-i-se sectorul „Relaţii externe", precum şi sectorul economic şi Comisia de pictură bisericească; paralel este şi rector al Institutului Teologic din Bucureşti între anii 1971-1974. La 9 decembrie 1979 este ales episcop al Buzăului (fiind înscăunat la data de 13 ianuarie 1980). La 10 ianuarie 1982 este ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului (fiind înscăunat la data de 7 februarie 1982).

A făcut parte din delegaţiile sinodale române care au vizitat alte Biserici creştine (ortodoxe, catolice, protestante etc.). A fost delegat de Sfântul Sinod la a cincea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor desfăşurată la Nairobi în anul 1975, când a fost ales membru în Comitetul executiv şi în cel financiar; a fost conducătorul delegaţiei române la a şasea Adunare generală a aceluiaşi Consiliu desfăşurat la Vancouver în anul 1983; de asemenea a fost delegat la diferite întruniri ale unor comitete din Consiliul Ecumenic. A fost delegat la Adunările generale ale Conferinţei Bisericilor Europene (Engelberg 1974, Chania-Creta 1979), la diferite sesiuni de lucru ale Comitetului consultativ şi financiar. A participat la mai multe sesiuni ale Comisiei mixte internaţionale de dialog între Biserica Ortodoxă şi Biserica romano-catolică. A susţinut numeroase conferinţe, comunicări, interviuri, expuneri la radio şi la televiziune în diferite ţări.

Mitropolitul Antonie Plămădeală a fost membru de onoare al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe din Chişinău (1992) şi al unor asociaţii culturale de peste hotare; a fost distins cu titlul de „doctor honoris causa" al mai multor universităţi precum cele din Oradea, Sibiu.

Din vasta sa activitate ca ierarh se pot distinge şi câteva realizări de ordin constructiv, de exemplu la Buzău remarcăm restaurarea clădirilor de la centrul eparhial, a peste 15 biserici-monumente istorice, iar la Sibiu remarcăm un complex de clădiri care constituie incinta Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, restaurarea unor biserici monumente istorice şi bineînţeles lista acestor realizări poate continua.

De asemenea trebuie să remarcăm faptul că mitropolitul Antonie Plămădeală a lăsat în urma sa o operă impresionantă, ceea ce face ca el să intre în marea galerie a ierarhilor români cărturari. Opera sa este formată din lucrări în volum, foarte multe şi cu tematică extrem de vastă, apoi lucrări publicate în reviste teologice şi istorice, de asemenea opera sa mai cuprinde şi o multitudine de lucrări publicate peste hotare.

Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului a trecut în eternitate la data de 29 august 2005 la Sibiu, fiind înmormântat la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Mitropolitul Antonie Plămădeală a fost un ierarh complet, un cleric cult şi un slujitor devotat Bisericii şi neamului din care făcea parte.

Lasă un comentariu