HEPATITA - UNEORI, O BOALĂ TĂCUTĂ…

Distribuie pe:

Ficatul este laboratorul chimic al organismului, având 499 de funcţii. Hepatita (de la grecescul hepato - ficat), o boală infecto-contagioasă, este, uneori… mută.

Hepatitele acute sunt cele care durează mai puţin de şase luni, iar dacă ficatul nu se vindecă în acest interval de timp (mai mult de 95% din cauze sunt virale), hepatita devine cronică.

Din păcate, foarte multe cazuri de hepatită nu sunt depistate la timp pentru că afecţiunea nu prezintă simptome în cazul tuturor pacienţilor. Însă, când boala afectează funcţiile ficatului, în organism se schimbă compoziţia sângelui şi producţia bilei. De aceea, analizele anuale au un rol vital în menţinerea stării de sănătate.

FORME CLINICE

Hepatita A, denumită şi „boala mâinilor murdare", este o infecţie cu transmitere fecal-orală prin contact direct persoană-persoană, ingestia de alimente sau apă contaminate cu virus hepatic A, infecţia având un indice de contagiozitate mare. Virusul este excretat prin materii fecale, se descrie şi transmitere sexuală (sex anal). Majoritatea pacienţilor se vindecă spontan, în circa şase luni. Nu se cronicizează. Terapia antivirală nu se impune. Prevenţia implică vaccinarea şi se impun, de asemenea, reguli de igienă: spălatul mâinilor înaintea manipulării alimentelor, controlul surselor de apă. Hepatitele acute au semne diferite. Sunt cazuri asimptomatice, unele în care tratamentul obişnuit dă roade, dar şi cazuri atât de grave încât este nevoie de transplant de ficat. La tineri, însă, hepatitele virale sunt mai mult asimptomatice. Semnele de boală apar după

7-10 zile. Boala durează între două şi şase săptămâni. Printre simptome se numără: indispoziţii, dureri musculare, articulare, febră, greaţă, vomă, debut pseudogripal, diaree, dureri de cap. În cazurile de hepatită acută: urina închisă la culoare, ochi tulburi, îngălbenirea scleroticii (albul ochilor) şi a pielii, precum şi mărirea ficatului. Mulţi dintre cei care se îmbolnăvesc rămân asimptomatici (hepatite cronice). Verdictul îl dau testele de sânge.

Hepatita B - este una dintre cele mai răspândite infecţii de pe glob. Principalele căi de transmitere sunt reprezentate de sânge, prin intermediul acelor şi seringilor contaminate, respectiv, calea sexuală.

Hepatita C - Virusul hepatitei face ravagii la nivel mondial. România ocupă locul I în Europa şi locul IV ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice. Pe termen lung, boala se poate complica: pot apărea ciroza hepatică sau cancerul hepatic. Atenţie! Hepatita este o afecţiune inflamatorie a ficatului, care se poate manifesta chiar după 20 - 30 de ani de la infectare.

Hepatita prin infecţii nevirale - factori declanşatori: toxoplasmoza (prin protozoar - parazit care este de la pisică). O altă cauză o reprezintă toxinele: ciuperci, paracetamolul, amoxicilina, medicamente de terapie a tuberculozei. Alte cauze: graviditatea, excesul de toxice - alcoolul.

Hepatita cronică alcoolică - a nu se bea pe stomacul gol, deoarece alcoolul distruge mucoasa protectoare gastrică proteică şi poate determina gastrită atrofică sau cancer gastric. Ficatul metabolizează 40 ml alcool pur - 80% pe 24 de ore. Peste această doză se formează aldehida, care este toxică. Efectul nociv al alcoolului asupra ficatului este susţinut de observaţii clinice şi epidemiologice largi. Populaţia cu un consum ridicat de alcool / cap de locuitor se asociază cu o frecvenţă mare a cirozei hepatice la alcoolici. Riscul de dezvoltare a cirozei este direct proporţional cu cantitatea de alcool ingerată, continuitatea şi durata acestui consum. Circa 15% dintre consumatorii cronici de alcool dezvoltă ciroza. Alţi factori importanţi sunt: predispoziţia genetică - importantă este capacitatea genetică de a rezista la băutură! -, sexul (femeile au un risc mai mare); subnutriţia. Cantitatea de alcool necesară pentru efecte nocive hepatice este de 70 gr/ zi, la bărbaţi, şi 20 - 30 gr / la femei, timp de minim 5 ani.

Boala hepatică alcoolică îmbracă trei forme: 1. „ficat gras" (steatoză); 2. hepatita cronică alcoolică; 3. ciroza hepatică, aceasta din urmă reprezentând stadiul final şi este reversibilă faţă de oricare afecţiune cronică hepatică.

Carcinomul hepatic (cancerul hepatic) se dezvoltă la 5 - 15% din pacienţii cu ciroză alcoolică. Manifestări clinice: icter (îngălbenirea pielii), ascită (lichid în abdomen) şi varice esofagiene). Pacienţii cu hepatită alcoolică au adesea o evoluţie severă, cu o mortalitate precoce, variind între 20 - 50%. Ea poate evolua, multă vreme, lent, fiind depistată la un control medical pentru alte suferinţe cauzate de alcool. Dacă se întrerupe consumul de alcool, poate rămâne în această fază mulţi ani. Hepatita alcoolică are un prognostic mai rezervat, 20 - 50% din pacienţi decedând în primele săptămâni. Tratament: întreruperea consumului de alcool. Transplantul hepatic ridică probleme dificile la alcoolici.

TRATAMENTUL HEPATITELOR INFECŢIOASE

Din cauză că hepatita este o boală contagioasă, se va efectua dezinfecţia la locuinţă, locul de muncă, şcoală, birou, precum şi un control medical al tuturor persoanelor cu care pacientul a venit în contact în mod frecvent. Pacientul este izolat prin internarea în spital de boli contagioase.

Tratamentul medicamentos este specific antiviral şi patogenetic, iar prevenţia constă în vaccinare. Medicamente: lamivudină, interferon. Transplantul hepatic se poate impune în cazul unor hepatite acute fulminante, el fiind impus de evoluţia clinică a bolii. Se recomandă medicamente pentru protecţia ficatului şi multivitamine, regim alimentar foarte strict, în formele acute uşoare, cu evitarea grăsimilor, a ciocolatei şi a tuturor produselor care conţin cacao, a cărnii de porc, prăjelilor, alcoolului, ouălor, sucurilor carbogazoase, alimentelor cu mulţi aditivi, evitarea contraceptivelor orale, evitarea folosirii prea multor medicamente, pentru a nu solicita foarte mult ficatul.

A se evita folosirea metodelor populare de „vindecare" a hepatitei, gen: tăierea unei vene de sub limbă!

REGENERAREA FICATULUI

Din fericire, ficatul este unul dintre organele umane capabile să regenereze ţesutul pierdut. Dacă 25% din acesta funcţionează, acest organ are capacitatea de a se regenera în totalitate. Femeile care folosesc timp îndelungat contraceptive orale vor folosi medicamente hepatoprotectoare (Aspatofort).

EXPLORĂRI FUNCŢIONALE

- gama GTP(gama glutamil-transpeptidaze) poate fi un marker (indicator al consumului cronic de etanol);

- GOT şi GPT - transaminazele pot fi normale sau crescute;

- IgA (imunoglobulina) este crescută.

 

Lasă un comentariu