Citricele - proprietăţi, reţete, beneficii

Distribuie pe:

Medicii - nutriţionişti, dermatologi sau generalişti - susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii şi previn proliferarea celulelor canceroase în organism. Explicaţia constă în faptul că organismul „decriptează" mai uşor informaţia de origine naturală din acestea, transformând-o rapid în energie pură.

Organismul devine mai puternic atunci când îşi culege vitaminele şi mineralele din fructe (cea mai mare sursă naturală de energie). Un alt mare avantaj al fructelor este legat de absorbţia nutrienţilor, care este cu mult mai mare decât în cazul suplimentelor. De aceea, efectul mineralelor şi vitaminelor extrase din fructe este mai durabil şi mai însemnat decât cel al comprimatelor obţinute pe cale industrială.

Una dintre cele mai populare citrice, portocala, poate echilibra nivelul colesterolului din sânge. „Pieliţa care înveleşte miezul conţine hesperidină, o substanţă care reduce hipertensiunea arterială şi colesterul «rău». În plus, aceasta are proprietăţi antiinflamatorii", spune tehnicianul nutriţionist Alexandra Iliuţă (www.desprespa.ro). De asemenea, conţinutul ridicat de folaţi, potasiu şi vitamina C al portocalei reduce riscul atacurilor de inimă, cu până la 19%, în funcţie de cât de multe portocale mâncăm. La fel de benefic este şi grepfrutul. O cură cu acest fruct stimulează secreţia bilei, previne balonarea şi migrenele date de acumularea de toxine în organism. Poţi înlocui grepfrutul cu orice alt fruct din familia citricelor (mandarine, portocale, minole, clementine, pomelo, limetă). Beneficiile aduse de acestea sunt la fel de însemnate.

Tot ce trebuie să faci este să consumi una, două căni pe zi cu suc preparat în casă. Efectul detoxifiant creşte dacă bei prima cană la micul dejun. Atenţie, însă! Consumul regulat de grepfrut scade efectul anticoncepţionalelor şi interacţionează cu unele substanţe din medicamentele prescrise în cazul depresiei, hipertensiunii şi bolilor de inimă. Iată de ce, trebuie evitat uneori.

Vitamina C, un antioxidant esenţial

Citricele sunt un izvor de sănătate graţie conţinutului mare de vitamina C. Consumate sub formă de suc sau ca atare, două-trei citrice de mărime medie asigură o mare parte din porţia zilnică recomandată de vitamina C. În perioadele de stres prelungit (timp în care imunitatea scade şi riscul de infecţii respiratorii creşte) este bine să ne apărăm de episoadele supărătoare de răceală cu ajutorul acidului ascorbic (vitamina C).

Mai mult decât atât, vitamina C reduce cu mult numărul radicalilor liberi în corp, vinovaţi în apariţia tumorilor canceroase, menţinând ţesuturile puternice şi tinere pentru mult timp. De asemenea, o alimentaţie bogată în citrice acţionează ca un bun adjuvant în tratamentul diabetului, osteoporozei, parodontozei, hipertensiunii arteriale, anemiei prin deficit de fier, alergiei, scorbutului, infecţiilor bacteriene, parazitare, fungice, virale, astmului, fracturilor şi gingivitei.

Dacă te învineţeşti uşor, tot vitamina C te ajută să tratezi această sensibilitate a capilarelor. Probleme date de calculii renali pot fi prevenite cu ajutorul consumului a două, trei portocale pe zi. Citratul din acestea este o substanţă capabilă să disipeze calculii renali (cristale de origine calcică, în general) din rinichi, prevenind în acest fel formarea lor şi declanşarea crizelor.

„Dacă eşti genul de persoană care uită să bea apă şi ai avut probleme cu pietrele la rinichi, din nou, mănâncă portocale! Jumătate de litru de suc de portocale pe zi reduce riscul pietrelor la rinichi. Gustul dulce-acrişor îţi măreşte senzaţia de sete, aşa că vei începe să te hidratezi mai mult", spune Alexandra Iliuţă.

Funcţiile cognitive sporesc în prezenţa vitaminei C şi a acidului folic, demonstrează studiile efectuate de-a lungul anilor, în special pe bătrâni şi copii. La fel de benefică este în cazul osteoporozei pentru că ajută într-o mare parte la menţinerea densităţii osoase. În cazul anemiilor, acidul ascorbic are un rol important în fixarea fierului în organism. De aceea, nutriţioniştii recomandă în alimentaţia copiilor, a femeilor gravide un consum ridicat de zeamă de lămâie.

Citricele şi curele de slăbire

Toate citricele conţin carbohidraţi (fructoză, sucroză şi glucoză), fibre, vitamine şi minerale care lucrează sinergetic atunci când vine vorba despre procesul de slăbire. Incluse în dietă (atenţie totuşi la excese), acestea reglează apetitul şi scad pofta de dulce. Totodată, previn carenţele şi lipsa de energie des resimţită în timpul curelor de slăbire. Acidul folic din acestea este una dintre substanţele care ajută la prevenirea stărilor de slăbiciune.

„Dacă urmezi o cură de slăbire şi ţi-e poftă de ceva dulce, atunci mănâncă o portocală! Citricele, în general, sunt recomandate în curele de slăbire, pentru că ajută la reducerea grăsimii subcutanate. Portocalele sunt recomandate şi diabeticilor, pentru că ţin sub control glicemia, iar fructoza împiedică nivelul ridicat de zahăr în sânge. Poţi înlocui cafeaua de dimineaţă cu un suc de portocale, care te va energiza pentru întreaga zi", susţine Iliuţă. (sursa - csid.ro)

 

Lasă un comentariu