Curiozităţi despre somn...

...Este ştiut faptul că, în funcţie de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Aşadar, bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu vârstele între 3 şi 12 ani dorm în jur de 10 ore, între 13 şi 18 ani - 9 ore, după 19 ani, dormim cam 8 ore, iar după 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore.

...Un om doarme, în medie, 25 de ani într-o viaţă.

...De-a lungul unei vieţi, o persoană îşi petrece 6 ani visând.

...În primul său an de viaţă, un nou-născut fură din perioada de somn a părinţilor între 400 şi 750 de ore de somn.

...Savanţii au stabilit că visăm numai persoane şi locuri pe care le-am mai văzut, chiar dacă nu ne mai amintim de ele.

...Alt lucru interesant este că 12% dintre noi visează numai în alb şi negru. Se spune că procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color.

...Somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentaţiei, corpul cedează în două săptămâni, în timp ce, în cazul somnului, decesul poate surveni în doar 10 zile.

...E normal să nu ne amintim ce am visat. La 5 minute de la trezire, 50% din vis s-a şters, iar după 10 minute nu ne mai amintim circa 90% din vis.

...Deşi până de curând se credea că visele au loc doar în timpul somnului de tip REM (mişcarea rapidă a ochilor), acestea pot apărea şi în timpul celui de tip non-REM, doar că sunt de durată mai mică.

...Oamenii dorm, în medie, cu trei ore mai puţin decât alte primate precum cimpanzeii sau babuinii, care dorm aproximativ 10 ore pe zi.

...Elefanţii stau în picioare atunci când intră în starea de somn non-REM, dar pentru somnul REM se întind.

...În timpul somnului, organismul eliberează hormoni importanţi pentru ca celulele şi creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.

...Somnul este un proces ciclic cu durata de 90 minute, care se repetă de 4-5 ori în 8 ore.

...Somnul este la fel de important ca dieta şi exerciţiile fizice.

Lasă un comentariu