Fulguiri (15)

Distribuie pe:

Ø PENTRU ARDELENI: Este greu a scrie versuri chiar când ai ceva de spus,/ Nu mai daţi sfaturi la alţii din lanul de cucuruz./ De aveţi stihuri cu carul şi simţiţi că sunt de spus,/ Faceţi un cenaclu-n lan, cu boabele de cucuruz!

PENTRU MOLDOVENI: Este greu a scrie versuri când aveţi alte nevoi,/ Nu mai daţi sfaturi la alţii din lanul de păpuşoi./ De aveţi stihuri cu carul şi simţiţi că sunt de soi,/ Faceţi un cenaclu-n lan, cu boabele de păpuşoi!

PENTRU MUNTENI: Este greu a scrie versuri când iei totul ca pe-un bumb,/ Nu mai daţi sfaturi la alţii, fix din lanul de porumb./ De aveţi stihuri mai grele, o s-adoarmă lumea, plumb,/ Somn de voie în tarla, cu ştiuleţii de porumb!

PENTRU TOŢI. „De la Nistru pân` la Tisa",/ dragii mei români de soi,/ nimeni nu se „plânsu-mi-s-a",/ de-i porumb, de-i cucuruz, de îi spune păpuşoi.// Totu-i să fie vârtos, la „sfârnit" buza de jos!!

Ø Un joc pe Internet numit „Balena Albastră" a făcut în Rusia peste 100 de victime, în special copii. Este un jos monstruos de manipulare a minţilor infantile, cărora li se cere, de către o „călăuză", automutilare sau chiar să se… sinucidă! Se pare că jocul este accesibil de pe Internet şi în limba română şi deja a făcut victime şi la noi. Ar trebui urgent ca Ministerul Învăţământului să facă instructaje de prevenire în şcoli, mai ales printre copiii mici, din clasele primare şi gimnaziale. Şi, totuşi, nu ştiu de ce, eu sunt sceptic că o vor face. Până se trezesc domnii din Minister… fuge melcul!

Ø Se iau cărţile lui Răzvan Ducan, în special: „Târnăveni - Repere culturale şi istorice", Ed. Tipomur, 2003 şi „Târnăveni - 725 de ani de istorie şi devenire", Ed. Tipomur, 2003, se extrag date esenţiale din articole (desigur, din articolele care interesează), se schimbă „frazarea" pentru a nu putea fi acuzat de plagiat, se dă un nou titlu şi apoi se scrie cu emfază propriul nume sub respectiva compilaţie. Şi, în final, se trimite cu mândrie la ziar. Aşa cred unii, la Târnăveni, că se face ziaristică. Fără respect, fără deontologie. Dacă se mai găseşte şi o nepoată deşteaptă care să umble pe text, pentru a-l face inteligibil şi citibil, cu atât mai bine! Mie, personal, îmi este milă de astfel de indivizi şi îi privesc cu compătimire. Şi spun: „De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere!"

Ø Joi, 30 martie 2017, în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel", la Liceul Tehnologic „Traian Vuia" din Târgu-Mureş s-a vorbit despre Nichita Stănescu, poetul „necuvintelor", cel care la 31 martie a.c., ar fi împlinit 84 de ani. Manifestarea a fost organizată de inimoasa profesoară de Limba şi literarură română, Grif Simona. La manifestare au participat elevi din clasele a IX-a a X-a şi a XII-a. Subsemnatul, în calitate de invitat, am vorbit despre viaţa şi opera poetului, evocând şi amintiri din întâlnirea avută cu acesta. Am recitat, de asemenea, câteva poeme dedicate „Zeului Blond". A fost vizualizat, datorită unui retroproiector, interviul pe care Nichita Stănescu i l-a acordat poetului sârb Adam Puslojiè, în Serbia, cu puţin timp înainte de a muri. Elevii au contribuit şi ei la această cinstire a poetului citind versuri din volumele: „Argotice", „Măreţia frigului", „Un pământ numit România". Astfel Adriana Macovei (cl. a X-a E) a citit „Gând 12"; Laura Vişan (cl. a XII-a E), „Un pământ numit România"; Andreea Borz (cl. a XII-a E), „Autoportret"; Ioana Sămărtean (cl. a IX-a E), „Balada motanului"; Adina Răchită (cl. a XII-a E), „Ai văzut vreodată"; Ionela Gal (cl. a IX-a E), „Gând 6"; Emanuela Pavel (cl. a IX-a E), „Necuvintele" etc. La manifestare au participat şi doamnele profesoare Simona Oltean, Cerasela Petra şi Andreea Matei.

Lasă un comentariu