HOTĂRÂRI ALE CONSILIULUI JUDEŢEAN MUREŞ

Distribuie pe:

Pe lângă adoptarea bugetului general al judeţului Mureş pe anul 2017 şi a bugetelor de venituri şi cheltuieli ale Parcului Industrial şi Aeroportului „Transilvania", consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa ordinară din 30 martie a.c., mai multe proiecte de hotărâre de interes pentru mureşeni.

Clădire nouă pentru spitalizare de zi şi vestiar pentru personal

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, care funcţionează într-un imobil din domeniul public al judeţului (în Târgu-Mureş, str. Gheorghe Marinescu nr. 50), a solicitat Consiliului Judeţean (CJ) adoptarea unui proiect de hotărâre pentru realizarea unei clădiri noi, cu destinaţia de structură de spitalizare de zi în incinta Spitalului, delimitată de corpurile ABPO, cu amprenta la sol de aproximativ 450 mp, existând posibilitatea accesului în clădire din corpul P la parter.

„Unităţile sanitare cu paturi, care au în structură paturi de spitalizare de zi, îşi vor reorganiza această structură în conformitate cu prevederile OMS nr.1096/2016 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare.

În prezent, Spitalul are aprobate 123 paturi în regim de spitalizare de zi, care este o formă de internare prin care se asigură asistenţă medicală de specialitate, curativă şi de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore, în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigaţii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală", se arată în expunerea de motive.

Pe de altă parte, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă aminteşte că în cadrul acestuia lucrează aproximativ 2.000 de salariaţi, care nu dispun de un vestiar în conformitate cu prevederile legii:

„În prezent, vestiarul pentru personalul medical situat la parterul clădirii este subdimensionat, astfel că pentru o parte a personalului dulapurile sunt amplasate în subsolul I al Spitalului, fără grupuri sanitare şi cu un risc crescut de inundare de la conductele care traversează subsolul.

Propunem realizarea unei noi clădiri cu destinaţia de vestiar în curtea interioară a unităţii sanitare delimitată de corpurile de clădire FGHI, cu amprenta la sol de 465 mp, existând posibilitatea accesului în clădire din casa scărilor din corpul H la nivelul 1".

Proiectul de hotărâre a fost aprobat.

Au fost atribuite 12 noi licenţe de traseu

Consilierii judeţeni au aprobat atribuirea a 12 noi licenţe de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale.

Operatorii de transport SC Happy Serv SRL, SC Expert Team Trans SRL, SC Adeea Prodcom SRL şi SC Renelda Service SRL au solicitat atribuirea licenţelor de transport pentru următoarele trasee: Lechinţa - Iernut - Luduş; Bogata - Luduş; Ozd - Iştihaza - Cecălaca - Luduş; Zau de Câmpie - Tăureni - Luduş; - Petrilaca - Orosia - Luduş; Sânger - Luduş; Pogăceaua - Şăulia - Grebeniş - Band-Sânpaul/Chirileu (Parc Industrial Vidrasău); Aţintiş - Bogata - Sânpaul/Chirileu (Parc Industrial Vidrasău); Sâmpetru de Câmpie-Râciu - Şincai - Sânpaul/Chirileu (Parc Industrial Vidrasău); Bahnea - Mica - Târnăveni; Bălăuşeri - Laslău Mic - Băgaciu - Târnăveni şi Târgu-Mureş - Vidrasău (Parc Industrial).

Autoritatea judeţeană de transport din cadrul CJ Mureş a eliberat, de la înfiinţare (2008) până în momentul de faţă, 400 licenţe de traseu pentru transportul public de persoane prin curse speciale judeţene, corespunzătoare unui număr de 50 operatori de transport.

Din totalul de licenţe eliberate, 97 licenţe sunt valabile, restul de 303 fiind expirate.

Comunicarea publică sau apropierea de cetăţean

Pentru a crea un climat de încredere al mureşenilor în instituţia judeţeană, CJ Mureş şi-a aprobat propria strategie de comunicare publică, astfel încât cetăţenii să fie informaţii în permanenţă cu privire la activitatea sa, care influenţează şi interesează categorii largi de persoane.

Principiile care stau la baza strategiei de comunicare sunt credibilitatea, contextul (corelaţia dintre mesajele planului de comunicare şi realităţile din mediul înconjurător), conţinutul mesajelor (semnficative, relevante şi în consens cu valorile publicului vizat), claritatea (prezentarea în mod simplu şi accesibil a ideilor, temelor, obiectivelor), continuitatea şi consistenţa (caracterul permanent şi consecvent al programelor de comunicare), canalul (folosirea canalelor de comunicare familiare publicului) şi capacitatea audienţei (se ţine seama de resursele, obişnuinţele, nivelul cultural, disponibilitatea audienţei în raport cu intenţiile şi conţinutul mesajelor transmise).

CJ Mureş îşi propune să organizeze conferinţe de presă trimestrial şi de câte ori este nevoie, să difuzeze, prin mass-media, minimum 4 comunicate de presă pe lună, din care unul legat obligatoriu de deciziile luate în cadrul şedinţelor ordinare, publicarea de articole în presa locală, prin care să se descrie pe înţelesul publicului larg activitatea instituţiei, acordarea de interviuri de către conducerea executivă şi de specialişti din aparatul propriu pe probleme specifice.

În strategia de comunicare, sunt incluse şi inaugurări şi închideri festive ale proiectelor cu finanţare din partea CJ, proiecte culturale, sportive sau pentru culte şi multe alte activităţi (organizarea de întâlniri ştiinţifice, congrese, simpozioane).

O dată pe an, în 16 mai, va fi organizată Ziua Porţilor Deschise, aceasta fiind data la care Consiliul Local al oraşului Târgu-Mureş a aprobat, în anul 1905, construcţia Palatului Administrativ.

În aceeaşi şedinţă, a fost aprobată cooperarea între CJ Mureş şi Asociaţia One Health - New Medical Concept, pentru implementarea Conceptului Global ONE HEALTH - o sănătate pentru Oameni, Animale şi Mediu şi tot ce condiţionează alimentaţia, nutriţia şi ocupaţionalul, sub deviza „profilaxia primară a vieţii", în conformitate cu normele internaţionale ale practicii, în contextul general de medicină.

Prima acţiune la care cei doi parteneri vor participa împreună este proiectul „Înlăturarea factorilor de risc privind îmbolnăvirile grave declanşate pe teritoriul judeţului Mureş de unele insecte (ţânţari şi căpuşe) şi de unele animale (şobolani şi porumbei)".

Lasă un comentariu