TRADIŢII POPULARE DE IERI ŞI DE AZI LA SĂRMAŞU

Distribuie pe:

Puţine simboluri sunt dăruite cu atâtea semnificaţii ca oul de Paşte. Este un simbol al creaţiei, al echilibrului, al fecundităţii şi veşnicei reînnoiri. În tradiţia românească are şi puteri miraculoase, vindecătoare, de alungare a răului, dar şi de putere şi spor.

La Sărmaşu, în liniştea bibliotecii orăşeneşti, un grup de copii, îndrumaţi de câţiva dascăli inimoşi, au învăţat despre ,,harul" special al oului de Paşte, dar au făcut şi un exerciţiu de creaţie, pictând ceea ce au crezut ei că ar trebui să regăsească pe ou atunci când îl aşază la loc de cinste în casă, în aşteptarea Sfintelor Sărbători de Paşte. De la motive geometrice sau reprezentând plante: frunze, brazi, flori de măceş, grâu, până la steaua magilor, crucea Paştelui, icoane pictate, şi chiar motivele tradiţionale de pe cămăşile populare, sunt o sursă de inspiraţie pentru cei mici.

Proiectul care a antrenat zeci de copii din localitate este îndrumat de Dinuca Burian, directoarea bibliotecii, care ne-a mărturisit că această întâlnire între cărţi, în aşteptarea Paştelui ,,a început cu o expoziţie de icoane pe sticlă, tot creaţii ale copiilor, şi a continuat cu o iniţiere în tehnica ouălor pictate. Manifestările nu se opresc aici, vom avea o expoziţie de carte în care copiii vor intra în lumea poveştilor, vor fi manifestări folclorice şi vom omagia personalităţile locale născute în luna aprilie." De asemenea, dna Burian a subliniat faptul că toate aceste manifestări se desfăşoară în cadrul Zilei Mondiale a Cărţii pentru Copii ,,Paşi către Bibliotecă", în perioada 30 martie-08 aprilie 2017, la Biblioteca Orăşenească ,,Liviu Rusu" din Sărmaşu.

Pentru cei mici a fost o modalitate inedită de a evada din mrejele internetului şi jocurilor de calculator. Claudia Vărzar este membră a grupului folcloric Graiul Câmpiei şi a încercat, la această mică şezătoare în bibliotecă, să le iniţieze pe fetiţele din Sărmaşu în arta cusutului, în creaţia cu mărgele şi alte îndeletniciri tradiţionale. ,,Mă bucur că, de la o zi la alta, apar tot mai mulţi copii care vor să deprindă meşteşugurile, aşa cum au învăţat, pe vremuri, şi bunicii lor...", ne-a spus Claudia Vărzar.

Şi poate că nu este satisfacţie mai mare pentru iniţiatorii acestui generos proiect decât aceea de a-i vedea pe cei mici mânjiţi pe mâini de vopsea, dar adânciţi în ceea ce vor să arate lumii - ca orice creator adevărat care îşi pune sufletul şi gândul într-o pictură sau pe o coajă imaculată de ou. Enumerăm aici conştiincioasele ,,ucenice", care cu sârg şi pasiune se întrec în a duce mai departe tradiţia specifică locului: Cenan Olivia, Vărzar Maria, Linca Maria, Târnăvean Denisa, Roşca Bianca, Albert Mara, Socaciu Alexia, Spătar Dana, Luşca Alexandra, Sălăgean Sorana, Moldovan Mihaela, Fodor Corina, Rus Petruţa, harnicul Pop Aurelian, dar şi inimoasele coordonatoare, care le dezvăluie din secretele încondeierii ouălor: Dinuca Burian, Cenan Olivia, Vărzar Claudia, Roşca Steluţa.

Lasă un comentariu