Atenţionare I.S.U. - INCENDIILE DE VEGETAŢIE USCATĂ - UN MARE PERICOL!

Distribuie pe:

Purtătorul de cuvânt din cadrul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Mureş, cpt Virag Cristian, a prezentat un Buletin Informativ cu privire la intervenţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Horea" al judeţului Mureş, în perioada 27 martie-2 aprilie a.c., - solicitări făcute prin numărul de urgenţă 112. Astfel, în această perioadă s-a intervenit la un număr de 37 de incendii de vegetaţie uscată în urma cărora au ars 9,5 ha lizieră pădure, 24,5 ha vegetaţie uscată şi 5 ari plantaţie de pin.

De asemenea, s-a referit şi la faptul că, pe lângă pagubele materiale importante produse de aceste incendii, inspectoratul a dislocat importante forţe şi mijloace materiale pentru stingerea acestora, care puteau fi folosite mult mai eficient în alte intervenţii.

Atenţionarea I.S.U. este adresată atât cetăţenilor, cât şi instituţiilor şi operatorilor economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare, pentru evitarea producerii incendiilor provocate de arderea vegetaţiei uscate. Pe această cale se face un apel ca executarea lucrărilor de igienizare a terenurilor să se facă prin ardere doar dacă este absolut necesară această măsură şi cu respectarea legislaţiei în domeniu.

,,Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic şi pierderi de vieţi omeneşti", a menţionat cpt Virag Cristian, din cadrul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Mureş.

În continuare, purtătorul de cuvânt, a precizat: ,,În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine PERMIS DE LUCRU CU FOCUL.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

- condiţii meteorologice fără vânt;

- colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc.

La terminarea lucrului, permisul de lucru cu foc se predă de către executant emitentului.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

- amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi."

 

Lasă un comentariu