PENTRU ANUMITE ABATERI, ANGAJATORII SCAPĂ DOAR CU AVERTISMENT!

Distribuie pe:

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a lansat în dezbatere publică proiectul Legii prevenţiei, prin care angajatorii care se află la prima abatere de natură contravenţională (pentru care, în prezent, se aplică amenzi) vor fi sancţionaţi doar cu avertismente.

Proiectul include nu mai puţin de 333 de contravenţii ale angajatorilor pentru care se propune avertismentul în locul amenzii, printre cele mai importante aflându-se:

Lipsa autorizaţiei de funcţionare - Anterior începerii oricărei activităţi, angajatorii sunt obligaţi să obţină autorizaţia de funcţionare pentru securitatea şi sănătatea în muncă, potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006. Neîndeplinirea acestei prevederi se sancţionează, în prezent, cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Neacordarea alimentaţiei de prevenţie - Tot Legea nr. 319/2006 stabileşte că angajatorii trebuie să acorde gratuit alimentaţie de protecţie, atunci când condiţiile în care muncesc salariaţii impun acest lucru. De asemenea, firmele trebuie să asigure, gratuit, şi materialele igienico-sanitare. În caz contrar, în prezent, amenzile pot fi de minimum 3.000 de lei şi de maximum 6.000 de lei.

Neraportarea accidentelor de muncă - În situaţia în care salariaţii sunt implicaţi într-un accident de muncă, angajatorul trebuie să pregătească un raport pentru autorităţi. Neglijarea acestei obligaţii se sancţionează, în prezent, cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei.

Neeliberarea adeverinţei de vechime - Salariaţii sau foştii salariaţi pot cere angajatorului să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată şi durata acesteia, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, potrivit Codului Muncii. În caz contrar, în prezent, amenda este cuprinsă între 300 şi 1.000 de lei.

Neînregistrarea demisiei unui salariat - Atunci când un salariat îşi dă demisia, angajatorul are obligaţia de a o înregistra, altfel riscă să fie sancţionat, în prezent, cu o sumă cuprinsă între 1.500 şi 3.000 de lei.

Revisal, completat de alte persoane decât cele stabilite de firmă - Întocmirea, completarea şi transmiterea datelor în Revisal se poate face, în conformitate cu HG nr. 500/2011, numai de către persoanele nominalizate prin decizie scrisă de către angajator. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează, în prezent cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei.

Discriminarea în muncă - Faptele prin care se încalcă egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi sunt sancţionate, în prezent, conform Legii nr. 202/2002, cu sume cuprinse între 3.000 şi 100.000 de lei.

Proiectul Legii prevenţiei propune ca agentul constatator să încheie pentru cele 333 de contravenţii prevăzute un proces-verbal, prin care va aplica avertismentul. La acest act, se va anexa un plan cu măsuri de remediere, într-un termen maxim de 90 de zile calendaristice.

După expirarea termenului de remediere, inspectorii de control vor verifica aplicarea măsurilor. Dacă neregulile vor fi rezolvate, angajatorul scăpă de amendă, iar în caz contrar va fi sancţionat.

Persoanele interesate pot trimite, în scris, până la data de 1 mai 2017, ora 20, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul Legii prevenţiei, la adresa: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Calea Victoriei nr. 152, sector 1, Bucureşti, telefon 021/2025151 sau la adresa de e-mail dezbateri.publice@imm.gov.ro.

Lasă un comentariu