Vânzarea unui imobil este recunoscută chiar dacă precontractul nu a fost autentificat!

Distribuie pe:

Prin Decizia nr. 23/2017, din 3 aprilie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că orice instanţă judecătorească poate da o hotărâre prin care să recunoască vânzarea unui bun imobil, în cazul în care una dintre părţi refuză încheierea contractului de vânzare, chiar dacă precontractul n-a fost autentificat.

„De exemplu, atunci când este vorba de vânzarea unei case sau a unui teren, precontractul nu trebuie neapărat să fie autentificat pentru ca instanţa să recunoască ulterior vânzarea, la cererea uneia dintre părţi.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1.279, alin. (3) teza întâi şi art. 1.669, alin. (1) din Codul civil, nu este obligatorie forma autentică la încheierea promisiunii de vânzare a unui bun imobil, în vederea pronunţării unei hotărâri care să ţină loc de act autentic.

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite", precizează ICCJ, într-un comunicat de presă.

Decizia ICCJ (dată în Dosarul nr. 3.996/1/2016) vine într-o cauză în care, pentru vânzarea unui teren, părţile au încheiat un precontract neautentificat şi preţul stabilit a fost achitat, însă vânzătorul a refuzat ulterior să se ducă la notar pentru întocmirea contractului de vânzare.

În aceste condiţii, cumpărătorul a cerut în instanţă pronunţarea unei hotărâri care să ţină locul contractului de vânzare. Totuşi, deoarece existau semne de întrebare cu privire la obligativitatea autentificării precontractului, pentru a se putea cere în instanţă recunoaşterea vânzării, completul de judecată al cauzei a cerut la ICCJ o soluţie de principiu.

Prin urmare, cel care şi-a îndeplinit propriile obligaţii poate cere în instanţă pronunţarea unei hotărâri care să ţină locul contractului de vânzare.

Atenţie! Deciziile ICCJ devin obligatorii pentru toate instanţele din România din momentul în care sunt publicate în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu