Importanţa investitorilor străini!

Distribuie pe:

„Piaţa imobiliară românească este dominată pe toate sectoarele comerciale de grupuri mari de investitori. Sud-africanii de la New Europe Property Investiments (NEPI) sunt cei mai mari proprietari de centre comerciale din ţară, grupul Globalworth, fondat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, este cel mai mare proprietar de clădiri de birouri, iar segmentul spaţiilor industrial-logistice este dominat de Compania CTP."

Investiţiile imobiliare sunt o formă de înmulţire a averii şi pentru mulţi milionari români. Însă ei trebuie să se lupte cu marile corporaţii internaţionale pentru a se menţine în top cu acestea în privinţa profitabilităţii. Iulian Dascălu este cel mai important (mai mare) proprietar român de spaţii comerciale, categorie de active care formează şi averea lui Gabriel Popoviciu. În top, pe locul 13 se află Liviu Tudor, cu cele două parcuri de birouri pe care le are în Bucureşti. Ion Ţiriac se află şi el printre bogaţii importanţi cu domenii imobiliare. Fraţii Pavel, proprietarii Dedeman se numără şi ei în rândul celor bogaţi în privinţa imobiliarelor, sector în care doresc să mai investească circa 150 de milioane de euro.

Firmele miliardarilor lumii, aflate acum pe piaţa locală, au investit peste 1,1 miliarde de euro în imobiliare, între care se află fondatorii IKEA şi Auchan. Lev Levien - supranumit regele diamantelor, unul dintre cei mai bogaţi israelieni şi familia belgiană De Pauw, investitor important pe piaţa spaţiilor industriale din Europa, se numără între investitorii tradiţionali în România.

În ultimul an au mai venit încă doi mari investitori la noi în ţară, Peter Kellner, cehul care are o avere de 12 miliarde de dolari, iar un alt ceh sosit la noi în domeniul investitorilor imobiliari care controlează CPI Property Grup este Radovan Vitek, care a preluat 11 centre comerciale din Europa Centrală şi de Est, între care şi Felicia Shopping Center din Iaşi, prin care intră serios pe piaţa locală unde se află încă din 2013.

Însă cele mai importante planuri de extindere pe piaţa locală le are miliardarul suedez Ingvar Kamprod, fondatorul grupului IKEA, care, la începutul lui 2017, a anunţat că intenţionează să investească 500 de milioane de euro pentru a extinde la 13 reţeaua magazinelor de mobilă, în care vor lucra peste circa 3.000 de persoane. De fapt, alte firme suedeze au investit în cei şapte ani de când au venit pe piaţa românească, circa 200 de milioane de euro. Cea mai mare investiţie de până acum făcută de suedezi în ţara noastră este cea din 2015, când s-au achiziţionat 33.600 de hectare de pădure pentru care au plătit 56 de milioane de euro. Grupul Inter IKEA a cumpărat în 2010 terenul de 5,1 hectare care a aparţinut fabricii Timpuri Noi din Bucureşti, cu 34,6 milioane de euro, încă două hectare (cu 13 mil. euro) suprafeţe pe care se realizează birouri şi locuinţe. În 2016, IKEA a mai cumpărat, de la un fost vicepreşedinte al echipei Steaua, 48 de hectare teren al fostului IAS Mogoşoaia unde va realiza un proiect mixt, predominant fiind cel rezidenţial.

Investitor important la noi este şi compania Immochan, membră a grupului Auchan, administrator Gérard Mulliez din Franţa, care a investit până acum în România 170 de milioane de euro, deţinând mall-ul Coresi din Braşov, şi, în cooperare cu Auchan, 23 din cele 33 de hipermarketuri pe care francezii le-au deschis în România. De fapt, compania Immochan este interesată să cumpere terenuri în Bucureşti, Sibiu şi Craiova pe care să construiască noi moluri, intrând în planul strategic de dezvoltare internaţională a companiei de a investi 1,5 miliarde de euro până în 2018.

În concluzie, investiţiile, tot mai mari, făcute de miliardari şi milionari internaţionali, precum şi de cei din România pun în valoare potenţialul material şi uman din ţara noastră, asigurând o creştere economică continuă şi, mai important, noi locuri de muncă pentru tineri, determinându-i, pe cât posibil, să nu mai plece, în masă, în ţările dezvoltate ale Europei şi alte continente, mai ales America de Nord.

Lasă un comentariu