TUBERCULOZA ACTIVĂ, DEPISTATĂ PRIN TEST DE SÂNGE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Arizona, citaţi de descopera.ro, au pus la punct un test de sânge prin care se poate depista rapid tuberculoza activă.

Până acum boala putea fi diagnosticată prin analiza sputei expectorate, hemoculturilor, biopsiei la nivelul plămânilor şi a limfei.

„Până acum, stadiul testărilor tuberculozei - sputa expectorată, hemocultura, biopsiile invazive ale plămânilor şi limfei sau puncţiile - au fost singurele modalităţi de diagnosticare a tuberculozei. Rezultatele puteau da concluzii negative false şi puteau fi afectate din cauza faptului că dura între câteva zile şi câteva săptămâni până la obţinerea lor.

Noua metodă combină nanotehnologia cu tehnica numită spectometrie pentru măsurarea moleculelor mici cunoscute sub numele de peptide din Mycobacterium tuberculosis, în vederea depistării infecţiilor active cu tuberculoză.

Testul, numit NanoDisk-MS, depăşeşte toate celelalte tipuri de analize de pe piaţă şi este nevoie de doar câteva ore pentru afişarea rezultatelor. Acest lucru este deosebit de important, deoarece, pentru controlul eficient al tuberculozei, este nevoie ca pacienţii să fie trataţi cât mai curând posibil, astfel încât să fie diminuat riscul de răspândire a bolii.

Totodată, testul e primul care poate determina severitatea bolii prin detectarea nivelurilor din sânge a două proteine - CFP-10 şi ESAT-6 - eliberate de bacteria de tuberculoză în timpul infecţiilor active.

Suntem foarte mulţumiţi de capacitatea testului nostru de a oferi rezultate cantitative rapide, ce pot fi utilizate în vederea monitorizării efectelor tratamentului, fapt ce va oferi medicilor posibilitatea de a trata mai eficient infecţiile cu tuberculoză la nivel mondial.

Bacteria care provoacă tuberculoza poate rămâne în ţesutul pulmonar al unei persoane timp de mai multe decenii înainte de declanşarea spontană a bolii contagioase", explică oamenii de ştiinţă americani.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tuberculoza este o boală infecţioasă letală, care rămâne o problemă de sănătate la nivel mondial, cu peste 10 milioane de noi cazuri anual şi 2 milioane de decese pe an. 

Lasă un comentariu