DE FLORII, SĂ LĂSĂM LUMINA SĂ TREACĂ PRIN NOI!

Distribuie pe:

Motto: „Ram de salcie de la schit, / mai adie-ţi frunza-n mit..." (Valentin Marica, Metanii)

Cât inefabil are ziua în care pe creştet omul îşi pune ramuri de salcie, cum altădată mulţimile purtau ramuri de finic întâmpinându-L pe Hristos! Câtă binefacere îi aduce omului ziua în care ramul de salcie apără casa de duhurile rele şi livezile de nerodire, omul lăsând să treacă lumina prin el, ştiind că cerul îi adăposteşte, cu adevărat, fiinţa. A fost întrebat Preacuviosul Părinte Arsenie Boca dacă este de pe pământ sau din cer şi a răspuns: Sunt de pe pământ, dar am cerul în mine!

Ziua aceasta ne înfiază în bunătatea şi sublimul ei, în strălucirea şi şoapta-i tainică. Suntem precum florile din Concert în luncă, poemul lui Vasile Alecsandri, într-o poiană tăinuită unde petalele poartă culori de gală, dezmierdând privirea. Astfel, bujorelul, odoleana, romaniţele, dediţeii, garofiţele, toporaşii, lăcrămioarele, nufărul, viorelele, busuiocul, nalba sunt „pârguite-n foc de soare". Căci, spune un alt poet: Vin Floriile cu soare...

Într-un alt concert, cel din lirica lui Dimitrie Anghel, alaiului floral amintit i se adaugă, în trene edenice, trandafirul, iasomia, crinul, cicoarea, stânjenelul, crizantemele, brânduşele, flori de lângă peretele caselor sau de câmp, purtând în curcubeie ochii lui Dumnezeu.

Suntem din nou în Pilda semănătorului, întrebându-ne unde e bine să punem bobul, pentru ca noul răsărit de soare să-l găsească în promisiunea cea bună a rodului. Altfel, cum am merge pe calea legii celei noi, stând în faţa lui Dumnezeu şi nu în umbra Lui. E sâmbăta lui Lazăr, rememorând minunile lui Hristos şi aducând slavă zilei de mâine, Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor, netezindu-ne gândul şi cămaşa de aloe a lăuntricului, căci iar intră Hristos în Ierusalim, pregătindu-i pe credincioşi pentru bucuria Învierii. Timpul e înalt, prin nădejdea ce îşi caută vatră. Începe Săptămâna Mare sau a Patimilor, încep Deniile, iar Hristos, blând şi smerit, ne face semn pe unde trebuie să mergem ca să aflăm mântuirea. Hristos este pe Drumul Crucii. Suntem Acolo?

Foto: Pomenirea înaintemergătorilor, la Catedrala Mare Ortodoxă din Târgu-Mureş

Lasă un comentariu