„Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura"

Distribuie pe:

Când regele Siamului a venit în America pentru o operaţie la ochi, chirurgul american nu ştia ce preţ să stabilească pentru operaţia pacientului său de origine regală. El îşi zicea: „Poate fi 1.000 de dolari pentru a păstra o bună relaţie cu acesta sau 10.000 de dolari pentru a dovedi faptul că operaţia a meritat drumul foarte lung făcut de acesta, până în SUA."

Pentru că nu ştia la ce sumă să se hotărască, cineva i-a sugerat să-l întrebe pe avocatul regelui, care ar putea să-i spună suma potrivită. Zis şi făcut! „Nicio problemă!", a zis avocatul. „Regele este un om onorabil, la fel ca tine. El ştie să aprecieze valoarea. De aceea este foarte simplu: trimite-i regelui o factură, fără a-i indica preţul! Scrie-i apoi lângă factură un bilet de mână cu menţiunea: «Regele nu poate greşi!»

Doctorul a făcut aşa cum i-a sugerat avocatul. Nu după multe zile, acesta a primit un cec de 75.000 de dolari. Chirurgului nu i-a venit să creadă când a văzut atâţia bani. Imediat i-a cumpărat soţiei o blană de nurcă, a comandat două maşini noi şi a topit restul banilor într-o călătorie de trei luni în jurul lumii.

Când s-a întors acasă, era obosit de atâta drum, dar fericit şi împrospătat. Când a deschis cutia poştală, a găsit o scrisoare cu o factură de la avocatul regelui. Nu avea nicio sumă indicată, dar lângă ea era un bilet scris de mână cu mesajul: „Un doctor onorabil nu poate greşi!"

Lasă un comentariu