Doar 10% dintre dependenţii de alcool români cer ajutor!

Distribuie pe:

Lansată în ultima lună a anului trecut de către Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), prima linie telefonică de informare şi sprijin psihologic pentru persoanele dependente de alcool şi apropiaţii acestora - AlcoLine 021.9335 -, a preluat, până acum, peste 200 de cazuri.

Din păcate, doar 10% dintre cei care au sunat au fost persoane dependente de alcool, 80% din apelanţi fiind rude ale celor care se confruntă cu un consum abuziv de alcool, iar 10% - apropiaţi ai lor (prieteni, cunoştinţe ori vecini).

Potrivit ALIAT, 75% dintre cei care au apelat linia telefonică au întrebat de serviciile disponibile pentru cei care se confruntă cu dependenţa, 15% au avut nevoie de consiliere, 9% au vrut să afle mai multe despre dependenţa de alcool, iar 1% au fost cazuri urgente. Durata medie a unui apel la 021.9335 a fost de peste 25 de minute.

„Ne sună atât femei cât şi bărbaţi, de vârste diferite, de la 30 la 70 de ani, şi din rural, şi din urban, majoritatea părinţi care cer ajutor pentru copiii lor. Am avut şi apeluri de la soţii care îşi simţeau familia pusă în pericol de consumul abuziv de alcool al soţului şi care au cerut ordin de restricţie, 1% din cazuri implicând astfel de urgenţe.

Sunt şi dependenţi care au ales să sune ei înşişi la 021.9335, aproximativ 10% din apeluri, majoritatea având peste 40 de ani.

De obicei, dependenţii nu apelează, din cauza stigmatului asociat consumului abuziv de alcool. Ei se simt marginalizaţi în societate, nu sunt înţeleşi şi sună la noi pentru sfaturi sau ca să vorbească pur şi simplu cu cineva, fără a fi puşi la zid. Însă, rolul principal al AlcoLine este de a oferi informaţii despre ce înseamnă dependenţa şi ce soluţii de tratament există în România. Din păcate, posibilităţile de a îndrepta persoanele cu probleme legate de consumul de alcool către servicii de tratament sunt foarte limitate. România nu are nici măcar un singur centru de tratament al dependenţei de alcool finanţat din bani publici", afirmă ALIAT.

Linia telefonică AlcoLine - 021.9335 - poate fi apelată de orice persoană adultă, de luni până vineri, în intervalul orar 10 - 17. Tariful este standard pe apel, iar serviciul este confidenţial.

Lasă un comentariu