Sărbătoare de suflet la Cozma

Distribuie pe:

Duminică, 9 aprilie 2017, cu prilejul sfintei sărbători a Intrării Mântuitorului în Ierusalim sau a Floriilor, de la ora 16,00, a avut loc la Biserica Ortodoxă din localitatea Cozma un memorabil concert de pricesne, ceea ce

s-a dovedit a fi o împlinire a măreţului praznic împărătesc, o adevărată „liturghie după liturghie". Au bucurat sufletele celor prezenţi: Corul Bisericii „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel" din Reghin; Corul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul" din Cozma; Interpreţii: Livia Harpa; Ioana Romanţi; Ana Nicoară; Roxana Varodi; Larisa Cotoi. Organizatorul acestui concert de pricesne a fost Parohia Ortodoxă Cozma, în frunte cu Părintele Paroh Ioan Mircea Gudea. A fost o adevărată sărbătoare a cântecului religios românesc, un moment de împlinire spirituală, de înălţare duhovnicească, dar şi de pregătire pentru săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca apoi toată suflarea creştinească să se bucure deplin în ziua Învierii din morţi a Mântuitorului Hristos.

Deşi mult mai veche, localitatea Cozma apare pentru prima dată într-un act scris în anul 1231, când pământurile satului sunt restituite de către regele Andrei al II-lea al Ungariei, fiilor comitelui Toma, Sebus şi Alexandru.

Biserica, monument istoric, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", amplasată pe o terasă a dealului din centrul satului, este construită din piatră de pământ, în formă de corabie, fără cupolă şi fără turn, cu contraforţi puternici. Documentele arată că biserica este zidită în anul 1524. În şematismul din 1900-1932 se arată că biserica din piatră din Cozma este renovată în anul 1898, dată de care este legată şi o tradiţie orală din sat, care arată, printre altele, că atunci s-ar fi mutat spre interior, cu aproximativ 1,70m, peretele dinspre miazănoapte, care dă de fapt şi forma asimetrică, caracteristică bisericii. Biserica este declarată monument istoric datorită faptului că este singura biserică din piatră din zonă, precum şi datorită formei ei asimetrice. La intrarea în curtea bisericii se află un monument ridicat în cinstea celor căzuţi în Primul Război Mondial. În localitatea Cozma au slujit de-a lungul timpului mulţi preoţi vrednici, harnici şi devotaţi misiunii pastorale. Începând cu anul 1990, credincioşii parohiei Cozma au început ridicarea unui nou locaş de cult, alături de cel vechi, devenit neîncăpător.

Biserica nouă din Cozma a fost sfinţită în anul 2012 de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhie-piscopul Alba-Iuliei. S-a lucrat la construirea noii biserici timp de 20 de ani.

Astăzi, Biserica Ortodoxă din Cozma este păstorită de tânărul şi vrednicul preot Ioan Mircea Gudea, părinte duhovnicesc al tuturor celor care trec pragul acestui locaş de închinăciune, şi care şi-a format deja un nume bun, nume care va rămâne mărturie peste veacuri. Slujeşte cu credinţă sinceră şi deosebit de multă evlavie Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel care zice: „Fiţi următori mie precum şi eu sunt lui Hristos" (I Cor.11,1). Figura părintelui Ioan Mircea Gudea, prin osârdia şi râvna sa, este pilduitoare şi poate constitui un izvor viu de lumină şi de credinţă pentru preoţi şi credincioşi.

Lasă un comentariu