ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ROMILOR

Distribuie pe:

Vineri, 7 aprilie 2017, înainte cu o zi de ziua internaţională a romilor, Căminul cultural din Sângeorgiu de Mureş a fost împodobit de sărbătoare cu inscripţii în limba română şi maghiară ale acestei zile însemnate în viaţa romilor. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia „Caritas" Alba Iulia, director doctor Márton András.

Prezentarea s-a făcut în limba română, maghiară şi ţigănească, spunând: „Vă salut cu mult drag şi vă urez un bun venit la cea de a doua ediţie a Zilei Internaţionale a Romilor". Cu acest prilej s-a menţionat că această zi, de 8 aprilie, a fost stabilită oficial în 1990 de ONU în memoria primului Congres Mondial al Romilor din 1971.

După acest moment, cei doi preoţi, Gigel Roată, ortodox, şi Baricz Lajos, catolic, au dat binecuvântare evenimentului şi participanţilor. Un cuvânt de salut a rostit Sofalvi Sándor Csaba, primarul comunei care, în anul 2016, a primit titlul de localitate culturala a României. Acesta a menţionat faptul că sărbătoreşte ziua internaţională a romilor pentru că în această localitate trăiesc peste 1.000 de romi.

A urmat prezentarea pe un ecran a persoanelor de etnie romă de succes, printre care: Bill Clinton, Charles Chaplin, Oláh Ibolya, Nicolae Feraru, Bănel Nicoliţă, Mădalin Voicu, Daniel Drăghici etc., dar, aşa cum spuneau prezentatorii, mai sunt şi alţii, dar care nu sunt cunoscuţi.

Programul a fost început de un grup de copii din cadrul programului „Hand and Hand", care a prezentat poezia poetului Vörösmarty Mihály, intitulată „Ţiganul cel bătrân". Violonistul Varga Gyula, acompaniat, a interpretat melodii ţigăneşti, iar Ansamblul „Vadrozsák" a prezentat pe aceste melodii dansuri ţigăneşti.

Pe ecranul de pe scenă s-a derulat portul tradiţional al romilor gabori din Sângeorgiu de Mureş cu specificaţia portului la fete tinere, femei, băieţi, femei măritate, cât şi culorile care sunt specifice fiecărei categorii.

Ansamblul de dansuri ţigăneşti „Aven Amentza", care a participat la emisiunea televizată „Românii au talent", a prezentat câteva dansuri specifice etniei lor.

Grekuj Albert şi Fodor Bela, împreună cu spectatorii din sală, au interpretat Imnul Romilor, un cântec care nu seamănă cu un imn, ci mai degrabă cu un cântec hip-hop sau în cel mai râu caz pop.

Asociaţia: „Caritas" Alba Iulia, prin reprezentanţii ei, a mulţumit celor câţiva sponsori care au sprijinit manifestarea.

Evenimentul s-a încheiat cu o petrecere, după care s-a servit o masă de seară.

Mulţumim pe această cale, pentru datele puse la dispoziţie, responsabilei cu relaţia cu publicul - Márton Kinga Izabella, şi organizatoarei de programe - Korodi Szász Orsolya, ambele de la Asociaţia „Caritas" Alba Iulia.

Lasă un comentariu