Sic transit… Începe „schimbarea?

Distribuie pe:

Suntem în Săptămâna Luminată, dar, în urma tragicelor atentate din Duminica Floriilor, martirizând creştinii egipteni aflaţi în două biserici copte, urmate două zile succesiv de explozii ucigaşe la Stockholm (Suedia), în SUA, şi în Turcia, deşi nu suntem direct vizaţi - deocamdată! -, cu gândul la vieţile nevinovate jertfite, tristeţea ne umbreşte bucuria întâmpinării marii Sărbători a Învierii Domnului.

Desigur, din fericire (dacă şi aceasta poate fi considerată o fericire!), conform afirmaţiilor domnului Cristian Stoica, director al Direcţiei Migraţie din Inspectoratul General pentru Imigrări, România rămâne în continuare o ţară de tranzit, şi nu una de destinaţie pentru peregrinii mai mult sau mai puţin motivaţi de războaiele locale, întrucât sistemul nostru de asigurări sociale nu este foarte atractiv.

Cu toate acestea, în săptămâna trecută, câteva zeci de imigranţi au încercat să intre sau să iasă din ţara noastră, căutând să ajungă mai apoi în statele bogate din Uniunea Europeană. Chiar luni dimineaţă, opt cetăţeni din Bangladesh, depistaţi, în judeţul Timiş, deplasându-se dinspre frontiera cu Serbia, au fost prinşi de poliţiştii noştri de frontieră în momentul în care încercau să intre ilegal în România. Migranţii ilegali încercau să ajungă din România în alte ţări din Vestul Europei.

Este un semnal interesant, având în vedere că Ungaria şi-a inaugurat, joia trecută, noul dispozitiv anti-miganţi la frontiera cu Serbia:

Toţi refugiaţii cu cerere de azil vor fi, în mod obligatoriu, plasaţi într-un centru de tranzit cu regim închis. Scopul este de a-i împiedica să „dispară" în perioada studierii dosarelor individuale, până la expulzarea lor din ţară. Control absolut sau protecţie?! „Prudenţa este mama înţelepciunii!"

Agenţia Reuters transmite că premierul ungar, Viktor Orban, care a declarat că migraţia în masă reprezintă o ameninţare pentru structura socio-economică a UE şi că este „un cal troian pentru terorism", a pledat în favoarea acestei noi politici a Budapestei privind gestionarea migranţilor, intrată în vigoare din 28 martie a.c..

Bărbat macho, Orban ăsta! Ştie ce vrea pentru ţara lui. Mai ales... ce nu vrea!

Desigur, omniprezentele glasuri tributare preceptelor New Age nu au întârziat să reacţioneze. Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (HCR) a cerut UE să suspende urgent transferurile de imigranţi către Ungaria, acolo unde „a intrat în vigoare o lege care prevede detenţia sistematică a migranţilor până la expulzarea lor". „Situaţia azilanţilor din Ungaria, care deja reprezenta o îngrijorare pentru UNHCR, s-a înrăutăţit după introducerea noii legi privind arestarea migranţilor", a declarat Filippo Grandi. Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să nu trimită înapoi în Ungaria refugiaţii din Orientul Mijlociu şi din Africa, până când Budapesta nu îşi amendează noua lege privind arestarea migranţilor la graniţă. Ca să vezi!

„Prin această cerere, HCR încearcă să salveze cât de cât onoarea Bruxelles-ului, al cărui obraz a fost pălmuit în numeroase rânduri, de-a lungul a doi ani, de refuzurile repetate ale lui Viktor Orban de a primi imigranti în Ungaria. Adică, până acum, Ungaria a primit «transferurile» de la UE, dar «de azi» ONU îi interzice Uniunii să îi mai trimită imigranţi, pentru că Ungaria îi închide în lagăre!"

Înaltul comisar ONU, Filippo Grandi, a anuntat că Ungaria nu va mai primi imigranţi, „până când autorităţile ungare nu-şi vor pune practicile şi politica în conformitate cu dreptul european şi internaţional." (Bogdan Calehari)

Filippo Grandi ar trebui să ne arate paragrafele din dreptul european şi internaţional care stipulează dreptul cuiva - primit de milă în ţara altcuiva - să intre în biserica gazdelor şi să le măcelărească public, în zi de sărbătoare, doar pentru că sunt creştine. După judecata lor, „hoţul - cu un păcat, păgubaşul - cu două"! Ce mizerie!

„Aşadar, Ungaria este pedepsită! Şi pentru că Cehia, Slovacia, Austria şi Polonia nu vor nici ele să mai primească pe nimeni, le aşteaptă aceeaşi soartă.

Ca să fie clar, şi să înţeleagă toată lumea, aşa-numitul Regim Dublin, stabilit în urma Convenţiei de la Dublin, semnată în 1990, permite statelor UE să îi întoarcă pe migranţi în prima ţară sigură în care aceştia au ajuns după ce au fugit din ţările de origine. Filippo Grandi a propus suspendarea transferului Dublin al migranţilor până când autorităţile din Ungaria vor pune capăt politicii de arestare a migranţilor şi se va alinia la legile europene şi internaţionale.

Oricum am interpreta noi gestul vecinilor, Comisia Europeană a declarat că Budapesta trebuie să se asigure că noua sa politică nu încalcă legile europene privind protejarea persoanelor care caută azil.

De când e lumea asta pe Pământ, răul unora înseamnă binele altora.

„În situaţia asta, România, care îi ascultă pe toţi, în conformitate cu legislaţia euro-internaţională, va lua toată frişca de pe tort, neratând ocazia să se afirme, iar, pe plan internaţional", glumeşte cu amărăciune colegul Bogdan Calehari.

Apropo de rău şi bine, pakistaneza, în vârstă de 19 ani, Malala Yousafzai, câştigătoare a Premiul Nobel pentru Pace, a fost numită „Mesager pentru pace" al Organizaţiei Naţiunilor Unite, devenind astfel cea mai tânără purtătoare a acestui titlu.

Ne reamintim că, în 2012, la doar 14 ani, împuşcată în cap, Malala a fost aproape ucisă de un taliban pentru că milita pentru drepturile fetelor la educaţie.

Acceptând titlul, în New York, ea a spus: „Schimbarea începe cu noi şi ea trebuie să înceapă acum. Dacă vrei să vezi un viitor strălucit, trebuie să începi să munceşti acum, nu să aştepţi pe altcineva". Frumos!

Secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, a descris-o pe Malala Yousafzai ca fiind „un simbol a ceea ce este, poate, cel mai important lucru în viaţă, educaţia pentru toţi".

Malala are 19 ani…! Da, schimbarea poate începe! E timpul să înceapă! Măcar în ceasul al 12-lea!

(Surse: Radio România, Romania-actualitati.ro)

Lasă un comentariu