COPII ŞI TINERI LUDUŞENI ÎN LUNA LUI PRIER 2017

Distribuie pe:

În prima duminică a lunii, câteva zeci de copii, însoţiţi de părinţi, au luat parte la sărbătoarea dansului şi cântecului popular românesc, organizată de inimoşii şi neobosiţii coregrafi luduşeni Mariana Pop şi Petru Pop, în sala mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu", cu prilejul aniversării celor şaptesprezece ani de activitate a Ansamblului Folcloric „Ardealul", din Luduş. Bucuria evenimentului a fost împărtăşită de invitaţii lor, copii iubitori de folclor românesc din Sânger, Tăureni, Zau de Câmpie, Săulia, Miheş, organizaţi în ansambluri folclorice locale, de colegi reprezentând Cercul de canto, îndrumat de profesorul Cornel Pop, de prietenii lor mai mari, Delia Molnar, Ovidiu Nechita şi Valentina Teanc, apreciaţi solişti de muzică populară, de domnul Cornel Sabău, excepţional mânuitor al instalaţiilor de sonorizare.

***

Printre vizitatorii primului târg de păsări şi animale mici din acest an, organizat de domnul Sebastian Tudor Avram, aşa cum o face de mulţi ani, în perimetrul deschis al pieţei săptămânale din Luduş s-au aflat şi mulţi copii şi tineri, atraşi de frumuseţea exemplarelor expuse de crescători din oraş şi din alte localităţi ale judeţului Mureş şi din întreaga Transilvanie.

***

Douăzeci şi patru de elevi din clasele întâi ale şcolilor gimnaziale „Ioan Vlăduţiu" şi Nr. 1, din Luduş şi ale celor din comunele Tăureni, Sânger, Zau de Câmpie şi Valea Largă s-au întrecut vineri, 7 aprilie 2017, în arta recitării de poezii pentru copii, ca participanţi la faza zonală a Concursului „Fascinaţia copilăriei", coordonat de doamna profesoară Ana Bordan, responsabila Cercului pedagogic al profesorilor din învăţământul primar din zona Luduşului. După fiecare recitare, sala mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu" a răsunat de îndelungi aplauze. Juriul, alcătuit din prof. Mihaela Tecar, de la Liceul Tehnologic, prof. Pal Fogoroşi Olga, de la Clubul Copiilor şi Dorin Grama, directorul Casei de Cultură, a acordat premii celor mai talentaţi recitatori.

Toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diplome, dulcuri şi sucuri, fotografii de grup.

***

ÎN DUMINICA FLORIILOR, când şi creştinii luduşeni au sărbătorit Intrarea Domnului Iisus Hristor în Ierusalim, la Biserica protopopială „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", părintele protopop Lucian Voşloban, însoţit de părintele paroh Constantin Savu, au dedicat un moment aparte celor mai tineri enoriaşi din comunitatea creştin-ortodoxă luduşeană. Într-o atmosferă festivă, toţi copiii şi tinerii care au participat la întâlnirea anuală a elevilor ortodocşi din protopopiatul Luduşului, la fazele locală şi judeţeană ale Olimpiadei de religie, la misiunile caritabile în folosul semenilor grav bolnavi, la activitatea Grupului de iniţiativă, la slujbele religioase duminicale, au fost răsplătiţi cu diplome şi cărţi de literatură religioasă. Tot lor, tinerilor, li s-a încredinţat misiunea creştină să dăruiască enoriaşilor, la ieşirea din biserică, anaforă şi crenguţe de salcie înflorită.

***

În NOAPTEA SFINTELOR PAŞTI, mii de tineri participă, aşa cum este obiceiul la Luduş, la SLUJBA ÎNVIERII, iau Lumină adusă de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim, cântă împreună cu preoţii, cu cântăreţii şi cu toţi credincioşii Imnul creştin „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le", şi duc în casele lor paharul cu trupul şi sângele Domnului Iisus Hristos.

Lasă un comentariu