Azi, 12 aprilie: Ziua internaţională a zborului omului în cosmos - Pământul, de acolo, de sus…

Distribuie pe:

Printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generală a ONU, în 2011 (când se împlineau 50 de ani de la zborul în cosmos al lui Gagarin), la iniţiativa Rusiei, data de 12 aprilie a fost declarată Ziua internaţională a zborului omului în cosmos, în scopul de a marca, în fiecare an, la nivel mondial, începutul erei spaţiale, reafirmând contribuţia ştiinţei şi tehnologiei în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi utilizarea spaţiului cosmic în scopuri paşnice, în beneficiul întregii omeniri.

12 aprilie 1961 a fost data primului zbor al omului în spaţiul extraatmosferic: cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a executat un zbor de 108 minute la bordul navei „Vostok 1", prevăzută cu o cameră de televiziune, care a transmis, în permanenţă, imagini despre activităţile cosmonautului, până la ieşirea din orbită. În jurnalul de bord a fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât şi la ieşirea ei la lumină. Au rămas celebre cuvintele lui Gagarin, rostite de acolo, de sus: „Pământul e albastru şi foarte frumos!" Câţiva ani mai târziu, lumea a aflat că în timpul zborului s-au înregistrat cel puţin zece incidente care au pus în pericol misiunea. După şapte ani, Gagarin s-a prăbuşit cu avionul într-un zbor de antrenament, în circumstanţe încă incomplet elucidate.

Tot la 12 aprilie, începând din 1962, este marcată Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii, instituită la recomandarea Federaţiei Sportului Aerian a URSS.

La 5 mai 1961, SUA au trimis primul american în spaţiu Alan Shepard jr, care a realizat un zbor

suborbital de 15 minute şi 22 de secunde. În 1969, omul a făcut primul pas pe Lună: Neil Armstrong şi Edwin Aldrin, membrii misiunii „Apollo 11", s-au aflat timp de 21 de ore pe Lună, din care două ore şi jumătate le-au petrecut în exteriorul capsulei.

După 20 de ani de la zborul lui Gagarin la 12 aprilie 1981, a început primul zbor cosmic al navetei spaţiale „Columbia", cu trei astronauţi la bord. În februarie 2003, în timpul celei de a 28-a misiuni, „Columbia" s-a dezintegrat în momentul reintrării în atmosfera terestră, toţi cei şapte membri ai echipajului pierzându-şi viaţa.

În anul 1981, Dumitru Prunariu a realizat prima participare a unui român la un program spaţial. Recent, cosmonautului român i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Petru Maior" din Târgu-Mureş. (surse - novinite.com, un.org / events, sputniknews.com) 

Lasă un comentariu