La Sala „Studio" a Universităţii de Arte Teatrale din Târgu-Mureş CONCURSUL DE SCENETE „PAROL, CHIAR EU L-AM JUCAT!" - ediţia a IV-a, etapa judeţeană

Distribuie pe:

Tinerii talentaţi şi toţi cei care îndrăgesc arta teatrală au avut parte de un adevărat regal dramatic, sâmbătă, 8 aprilie 2017, graţie iniţiativei profesorilor Catedrei de Limba şi literatura română de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu-Ilarian" din Târgu-Mureş (iniţiatoarea proiectului şi coordonatoarea manifestării, prof. Ana Stoica) de a organiza o nouă ediţie a unui festival dedicat elevilor de gimnaziu care, iată, începe să-şi creeze o tradiţie.

Pe scena Teatrului „STUDIO", în prezenţa unui public însufleţit, alcătuit din elevi, părinţi şi profesori, şi-au dovedit abilităţile artistice şi chiar măiestria interpretativă micii actori din douăsprezece trupe teatrale: formaţia „Alternative" de la Şcoala Gimnazială „Dr. Bernády György" (clasa a V-a B, C) coordonată de doamnele prof. Laura PUI şi Andreea TOGĂNEL a prezentat adaptarea A fost odată ca niciodată...! de Incze Blanka; trupa de teatru „The magic steps" de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu-Ilarian" (clasele a VI-a A, a VII-a A) condusă de doamna prof. Anca BLAGA a jucat sceneta Mary Poppins de P. L. Traver. De la acelaşi colegiu au mai fost prezente şi alte trei formaţii teatrale, ceea ce dovedeşte existenţa unei adevărate emulaţii artistice: grupul de mici actori „Academia faptelor" (clasa a V-a B), coordonat de doamna prof. Ana STOICA a oferit o variantă scenică a schiţei Bubico... de I. L. Caragiale; sub îndrumarea aceluiaşi cadru didactic, formaţia „The Dream Catchers" (clasa a V-a A) a actualizat scenic schiţa D-l Goe... a maestrului dramaturgiei româneşti, iar elevii din clasa a VI-a B, organizaţi în trupa „Chiţibuşii veseli", condusă de doamna prof. Florina MOLDOVAN, au interpretat sceneta Tabăra fără semnal. „DramaArt", grupul teatral de la Şcoala Gimnazială „Europa" din Târgu-Mureş (clasa a VI-a A), coordonat de doamna prof. Teodora MAN, a oferit spectatorilor adaptarea Viaţa ca o poveste de Sînziana Popescu. Opera lui I. L. Caragiale a fost valorificată şi de elevii formaţiei „Trubadurii" (clasa a VII-a) de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" din Târgu-Mureş, coordonaţi de doamna prof. Adela Maria BELEAN, care au prezentat o scenetă după nuvela Două loturi. Acelaşi text literar caragialian i-a atras şi pe elevii de la Şcoala Gimnazială „Florea Bogdan" din Reghin (clasa a VIII-a), din trupa „Arlechino", pe care l-au adaptat pentru scenă sub îndrumarea doamnei prof. Mihaela CRĂCIUN. Tot de la Reghin, a fost prezentă formaţia „Athos" (clasa a V-a) a Liceului Tehnologic „Petru Maior", aflată sub îndrumarea doamnei bibliotecar Monica MOLNAR, care a interpretat o parodie, Păcală şi Anaful. Scenarizarea poveştii Prostia omenească a lui Ion Creangă a fost realizată de către elevii din formaţia teatrală „Humuleştenii" (clasa a VI-a B), de la Şcoala Gimnazială „Emil Drăgan" din oraşul Ungheni, conduşi de către doamna prof. Stela-Elena RUS. O surpriză plăcută a constituit-o prezenţa a două formaţii teatrale de la Şcoala Gimnazială din comuna Băgaciu: „Voinicii" (clasa a V-a B) au interpretat dramatizarea schiţei Vizită după I. L. Caragiale, coordonaţi de doamna prof. Cristina Alina TIUCA, iar „Cascada cuvintelor" (clasa a VII-a A) a oferit publicului, sub îndrumarea doamnei prof. Adriana ŞTEF, o versiune nouă a schiţei Un pedagog de şcoală nouă, tot din opera marelui I. L. Caragiale.

În urma deliberării, juriul, alcătuit din doamna conf. univ dr. Daniela LEMNARU, doamna lect. univ. dr. Luminiţa PRAJA şi studentul Bogdan CAPŞA, anul I, actorie, de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, a acordat următoarele premii:

1. Două premii pentru interpretare scenică în rol feminin: Marcela STOICA - trupa „Athos" (Liceul Tehnologic „Petru Maior", Reghin); Antonia - Ioana RĂDEANU - trupa „Academia faptelor" (Colegiul Naţional „Alexandru Papiu-Ilarian", Târgu-Mureş).

2. Două premii pentru interpretare scenică în rol masculin: Andrei BLAGA - trupa „Arlechino" (Şcoala Gimnazială „Florea Bogdan", Reghin; GYONGY Cătălin - trupa „Humuleştii" (Şcoala Gimnazială „Emil Drăgan", Ungheni).

3. Şase premii pentru costumaţia adecvată rolului: Antonia-Ioana RĂDEANU - trupa „Academia faptelor"; Marisa Demetria DOBRESCU - trupa „The Dream Catchers"; Carina NEAGU - trupa „Athos"; Andrei DREGHICI - trupa „DramaArt"; Darius-Bogdan POL - trupa „Academia faptelor"; Răzvan Ungur - trupa „Athos".

4. Două premii pentru regie: Elevii Paul-Rareş RÎPANU şi Raul Tudor MOLDOVAN - trupa „The Dream Catchers"; elevii Nicoleta GRAMA şi Andrei BLAGA - trupa „Arlechino".

5. Pentru interpretare scenică, au fost răsplătite cu menţiuni formaţiile „Arlechino", „Alternative", „Voinicii", „Humuleştenii", „The Dream Catchers", „Trubadurii" şi „Cascada cuvintelor".

6. Premiul special al juriului a fost decernat formaţiei „Athos" de la Liceul Tehnologic „Petru Maior", iar menţiunea pentru reprezentare colectivă a revenit echipei „DramaArt" de la Şcoala Gimnazială „Europa".

7. Cele trei premii ale concursului au revenit formaţiilor de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu-Ilarian" din Târgu-Mureş, ca rezultat al unei aprecieri de o deplină obiectivitate a „judecătorilor", prezenţi în juriu, după cum urmează: premiul al III-lea - trupa „Chiţibuşii veseli"; premiul al II-lea - trupa „Academia faptelor"; premiul I - trupa „The magic steps".

Cu siguranţă, însă, câştigători au fost toţi participanţii, pentru că manifestarea a însemnat o apropiere, o acomodare, o familiarizare şi o exersare a actului artistic în dimensiunea sa teatrală. Într-o lume care încearcă să treacă în derizoriu actul cultural, astfel de manifestări devin o speranţă pentru un viitor ALTFEL!

Lasă un comentariu