Primarii de oraşe, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării

Distribuie pe:

Printr-o scrisoare deschisă, Asociaţia Oraşelor din România (AOR) atrage atenţia decidenţilor politici (preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, premierului Sorin Grindeanu şi miniştrilor Lia Olguţa Vasilescu şi Sevil Shhaideh) asupra noii legi a salarizării, în sensul că indemnizaţia unui primar de comună cu puţin peste 10.000 de locuitori poate ajunge să fie aceeaşi cu indemnizaţia unui primar de oraş sau municipiu cu aproape de 20.000 de locuitori.

În plus, AOR susţine că nu a fost consultată în cadrul negocierilor de la Ministerul Muncii.

„Considerăm o eroare de neacceptat refuzul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) de a dialoga cu conducerea AOR, reprezentantă legitimă a celor 217 unităţi administrativ-teritoriale cu statut de oraş, menţionată de legislaţia în vigoare ca parte în procesul de consultare preliminară interinstituţională.

La stabilirea indemnizaţiei primarului şi viceprimarului de comună, oraş sau municipiu trebuie să se ţină cont de responsabilităţile rezultate din complexitatea actului administrativ, rezultat prin gestionarea serviciilor publice diferite ca multitudine, mărime, complexitate şi diversitate (licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, case de cultură, centre permanente pentru persoane în vârstă şi alte servicii sociale, poliţie locală, gropi ecologice sau staţii de transfer, servicii de furnizare agent termic şi apă caldă ş.a.), pe care oraşele şi municipiile le organizează, atât pentru cetăţenii proprii, cât şi pentru cei din comunele învecinate.

Nerespectarea aspectelor menţionate poate face ca indemnizaţia unui primar de comună cu peste 10.000 de locuitori să fie aceeaşi cu indemnizaţia unui primar de oraş sau municipiu cu aproape de 20.000 de locuitori.

Prin Legea nr. 28/2014 pentru aprobarea OUG nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi a altor măsuri în domeniul cheltuielilor publice, primarilor de comună li s-a majorat indemnizaţia cu 44,4 - 50,1 %, în timp ce pentru primarii de oraşe şi municipii indemnizaţia a fost majorată cu 8,7 - 16,6 % (pentru oraşe) şi 0 - 7,2 % (pentru municipii).

În consecinţă, AOR solicită organizarea unor discuţii instituţionale imediate, cu rol informativ şi decizional, între asociaţia noastră şi instituţiile pe care le reprezentaţi, în scopul îmbunătăţirii proiectului de lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice", se arată în scrisoarea deschisă a AOR.

 

Lasă un comentariu