Ne-am interesat pentru dumneavoastră! Verificarea şi revizia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale

Distribuie pe:

În urma mai multor sesizări din partea unor cetăţeni, cu privire la verificarea şi revizia instalaţiilor de utilizare a gazelor, am apelat la firma Getinstal, firmă autorizată ANRE. Administratorul societăţii Veres Zsolt a făcut unele precizări referitoare la întrebările adresate.

- Care este procedura de lucru pe baza căreia vă desfăşuraţi activitatea?

- Este o procedură privind verificarea şi revizia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale în baza Ordinului nr.179/2015. Această procedură stabileşte etapele procesului de verificare şi revizie a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale aparţinând clientului final. Verificarea, revizia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se face obligatoriu de către firme autorizate de către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei), astfel: verificarea la maxim 2 ani sau la cererea clientului, iar revizia la maxim 10 ani, după întreruperea utilizării instalaţiilor de utilizare pe o perioadă mai mare de 6 luni, după orice eveniment care ar fi putut afecta instalaţia de utilizare sau la cererea clientului final.

- În concluzie, sunt obligatorii verificarea şi revizia instalaţiilor de utilizare a gazelor. Care este noutatea?

- Odată cu externalizarea serviciilor de verificare a instalaţiilor de utilizare, clientul final poate să-şi aleagă firma autorizată care să efectueze aceste verificări. Lista firmelor autorizate ANRE se află ataşată la factura fiecărui client. Aici apare problema cu care se confruntă în ultima vreme tot mai des cetăţenii care nu sunt destul de bine informaţi cu privire la aceste servicii, în special la faptul că ei au posibilitatea de a alege orice firmă autorizată.

- Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vă confruntaţi?

- Cele mai frecvente sunt întrebările şi nelămuririle clienţilor cu privire la modul cum sunt abordaţi, şi de ce sunt abordaţi de mai multe firme în acelaşi timp. După părerea mea, cetăţenii sunt dezinformaţi cu privire la opţiunea lor de a alege firma dorită. Exprimându-mă mai clar, ţin să subliniez că utilizatorii finali dacă au deja făcută verificarea de o firmă autorizată, nu mai sunt obligaţi să-şi mai facă verificarea şi revizia instalaţiilor de utilizare a gazelor cu o altă firmă. Din păcate, aici apare problema, când o altă firmă autorizată îi dezinformează practic, spunându-le că nu este valabilă verificarea instalaţiilor pe care o deţin.

- Care sunt obligaţiile clientului final?

- Aceste obligaţii se regăsesc în Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, enumăr câteva mai importante: verificările şi reviziile tehnice periodice ale instalaţiilor de utilizare se realizează până la data scadentă specificată în notificarea furnizorului de gaze naturale; clientul final are obligaţia să pună la dispoziţia OE proiectul de gaz; în cazul în care clientul final nu deţine documentaţia tehnică, acesta are obligaţia să solicite, direct sau prin intermediul OE (operatorul economic autorizat de către ANRE), o copie a acesteia; clientul final are obligaţia să prezinte OE documente din care să rezulte că a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către operatorii economici autorizaţi, cu maximum 6 luni înainte de data verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare. În situaţia în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, OE constată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare, clientul final are obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi. De asemenea, clientul final are obligaţia să înlocuiască racordul flexibil montat în instalaţia de utilizare, înaintea expirării duratei normale de utilizare a acestuia, în conformitate cu prescripţiile tehnice ale producătorului.

- Ce le recomandaţi utilizatorilor?

- Important este că fiecare client final are posibilitatea să aleagă firma care să presteze serviciile, iar acestea să se facă conform datei scadente pe care o regăsesc în factura de gaz. Trebuie ştiut faptul că atât verificarea centralelor cât şi verificarea instalaţiilor de gaz se efectuează maximum o dată la 2 ani, indiferent de solicitările altor firme autorizate.

Lasă un comentariu