LEGEA VACCINĂRII, ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

Distribuie pe:

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat marţi, 11 aprilie 2017, în dezbatere publică proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România, propunerile pentru îmbunătăţirea acestuia putând fi transmise, până la 20 aprilie, pe adresa de e-mail propuneri@ms.ro.

Refuzul vaccinului, exprimat de părinţi în scris

Potrivit proiectului, vaccinarea copiilor va fi responsabilitatea părinţilor, iar acordul acestora la vaccinare va fi prezumat. Un eventual refuz al vaccinării copiilor va trebui întocmit în scris, chiar dacă refuzul părinţilor la vaccinarea obligatorie a copiilor nu va putea fi sancţionat în mod direct.

„Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligaţia de a informa părinţii sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul naţional de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepţia situaţiei în care părinţii sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea.

MS va acoperi eventualele prejudicii suferite de persoane în urma vaccinărilor obligatorii".

Adeverinţă de vaccinare, la înscrierea copiilor în colectivităţi

Cu toate că nu se prevăd sancţiuni directe pentru părinţii care refuză vaccinarea, la înscrierea copiilor într-o colectivitate de învăţământ (la grădiniţă sau la şcoală), părinţii sunt obligaţi să prezinte o adeverinţă ce atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii.

„Pentru garantarea dreptului la sănătate şi la educaţie al tuturor copiilor şi tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ, se solicită prezentarea adeverinţei care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii, eliberată de medicul de familie sau de furnizorul de servicii medicale de vaccinare. Dacă nu frecventează o unitate de învăţământ, admiterea copiilor într-o colectivitate din serviciile de zi se face în aceleaşi condiţii.

În lipsa documentului din care să reiasă efectuarea vaccinărilor obligatorii, părinţii vor trebui să prezinte, în maximum 60 de zile, fie un calendar de recuperare a vaccinărilor obligatorii, fie o adeverinţă din care să rezulte contraindicaţiile medicale pentru anumite vaccinări. Ambele documente vor putea fi obţinute de la comisia teritorială de vaccinare".

Sesizare penală, pentru refuzul repetat de vaccinare

Dacă un copil împlineşte trei ani şi părinţii nu l-au dus la vaccinările obligatorii, comisiile teritoriale de vaccinare vor putea sesiza organele penale pentru eventuala constatare a faptei de rele tratamente aplicate minorului, faptă pentru care Codul Penal stabileşte o pedeapsă cu închisoarea de la trei la şapte ani.

„Scopul principal al Legii vaccinării nu este acela de a sancţiona părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare.

De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor şi stabilirea unei relaţii de încredere între medic şi pacient, respectiv părinţii, în acest caz, dar şi rolul statului în asigurarea şi garantarea sănătăţii la nivelul populaţiei".

Lasă un comentariu