LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 12.04.2017, la ,,Casa Iancului", Societatea Cultural - Patriotică ,,Avram Iancu" - filiala Mures, avându-l ca invitat pe dl prof. ALEXANDRU CIUBÎCĂ, a dezbătut o temă foarte interesantă şi de mare actualitate pentru cei prezenţi şi anume ,,Evoluţia învăţământului târgumureşean românesc pe parcursul sec. al XIX-lea şi prima jumătate a sec. XX".

Bine documentat, cu dovezi şi argumente clare, dl profesor a făcut o incursiune în perioada menţionată în zona noastră, dar şi în arealul ardelean, scoţând în evidenţă toate piedicile şi opreliştile care au stat în calea înfiinţări primelor şcoli româneşti, ca şi a metodelor diabolice venite din partea administraţiei maghiare de a obstrucţiona dezvoltarea unei reţele şcolare româneşti (la început de ciclu primar şi mai apoi liceal) care să ducă în final la emanciparea românilor.

A fost subliniat rolul necondiţionat avut de biserica română la începutul acestui proces lung, anevoios, cu suişuri şi coborâşuri, cel al Blajului cu a sa faimoasă Şcoală Ardeleană, ca şi al unor personalităţi istorice din zonă noastră, mergându-se cu expunerea până în actualitate. Completările făcute de dl arhitect MAN EUGEN şi dna cercetătoare MARIANA PLOEŞTEANU au completat şi întregit tabloul temei în discuţie.

În final, poeţii Mircea Dorin Istrate, Marcoci Dorian şi Raţiu Silviu, ţinând cont că ne aflăm în Săptămâna Patimilor, au citit din creaţiile proprii poezii cu tematică religioasă, realizând astfel o frumoasă şi înfiorată clipă de poezie.

Lasă un comentariu