Exerciţiu de alarmare, la nivel national - Raed Arafat: „Recomandăm populaţiei să urmărească informările noastre"

Distribuie pe:

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va desfăşura, în perioada 18 - 21 aprilie, un amplu exerciţiu, la nivel naţional, pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă - PROCIV 2017.

Simulările vor începe marţi, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10,00 - 15,00. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, recomandă populaţiei să urmărească informările ISU şi DSU referitoare la acest exerciţiu. „Este un exerciţiu prin care testăm sirenele, obişnuim populaţia şi încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau ce înseamnă când sună altfel. Exerciţii similare s-au făcut şi în alte ţări. Dacă luăm Germania, recent a avut loc un exerciţiu pe plan naţional prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică", a declarat dr. Arafat, joi, într-o conferinţă de presă la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. El a spus că acest gen de exerciţiu nu a mai fost făcut de foarte mult timp şi este util pentru a vedea cât de bine se aud aceste sirene. „Sirenele sunt cele care există la acest moment şi, bineînţeles, unul din lucrurile care o să fie analizate în acest exerciţiu este dacă s-au auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite. Pentru că sunt unii care şi-au izolat apartamentele foarte bine şi poate că sirenele nu se mai aud aşa de bine şi atunci sunt sisteme alternative de alertare, (...) cum sunt sistemele pe care vrem să le implementăm în colaborare cu mass-media (...), a precizat dr. Arafat, citat de Agerpres.

IGSU le recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „Exerciţiu", mai notează sursa citată.

Lasă un comentariu