Muzeul de Ştiinţele Naturii, din Târgu-Mureş, va deveni o oază de linişte!

Distribuie pe:

Întrunit în şedinţă extraordinară, miercuri, 12 aprilie 2017, Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat un proiect de hotărâre privind „Reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu-Mureş", în valoare totală de peste 11,2 milioane de lei, pentru care au fost solicitate şi fonduri europene nerambursabile de peste 9,2 milioane de lei.

Printre lucrările preconizate a se realiza, se află reabilitarea clădirii muzeului (construită în 1894), a sculpturilor şi a elementelor decorative, a tâmplăriei din lemn şi din metal existente, reabilitarea sau înlocuirea reţelelor de utilităţi, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi în clădire şi în interiorul acesteia, realizarea unei alei senzoriale, a unei grădini terapeutice, precum şi iluminatul arhitectural al clădirii.

În interior, încăperile pentru expunere vor fi reamenajate, prin expunerea de trofee şi de arme de vânătoare, va fi amenajată o peşteră cu lilieci natura-lizaţi, vor fi expuse specii exotice marine, naturalizate, plante acvatice exotice şi specii exotice terestre.

Totodată, proiectul prevede achiziţionarea de mobilier specific muzeelor, pentru păstrarea microclimatului necesar exponatelor, dar va fi amenajată şi o seră pentru expunerea în cadru natural a unor plante exotice, care nu se regăsesc în flora caracteristică judeţului nostru.

În expunerea de motive, se arată că actualul Muzeu de Ştiinţele Naturii Târgu-Mureş este construit în stil neoclasic, cu elemente greceşti şi renascentiste italiene, fiind proiectat de Kiss István şi finalizat în 1894. Pe faţada clădirii, se află mai multe statui, care semnifică misiunea statului în promovarea industriei, realizate de Róna József.

În 1931, Aurel Filimon a propus înfiinţarea unei secţii de ştiinţe naturale, având o colecţie personală de botanică (peste 3.000 de plante), entomologie (6.600 specii de insecte), mineralogie, petrografie, paleontologie (peste 4.000 piese).

Lasă un comentariu