„Fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii!"

Distribuie pe:

Motto: „Nenorocirea în democraţie nu este triumful cantităţii, ci triumful proastei calităţi." (Frank L. Schmidt)

Cu sau fără legătură cu Sărbătorile Paştilor, 120 de refugiaţi au fost ucişi sâmbăta trecută, în urma unui atac sinucigaş cu bombă, în oraşul sirian Alep, într-un punct de evacuare al oraşului, unde zece autobuze erau parcate pentru a scoate civili din zonă. În jur de 80 de copii au murit în explozia încă nerevendicată de nimeni. „Un om dintr-o camionetă împărţea chipsuri. Copiii au fugit spre el. Atunci a sărit în aer", a spus un martor, conform thesun.co.uk. Printre cei morţi în explozie se află şi 20 de rebeli. Evacuarea oraşului a fost oprită câteva zile, pentru că oficialii şi rebelii nu se pot pune de acord asupra numărului de oameni care ar trebui să părăsească oraşul. În jur de 30.000 de sirieni ar trebui evacuaţi, 8.000 în primul stadiu. Însă în realitate doar 5.000 au fost evacuaţi până acum.

„Multe lucruri sunt violente, dar nimic mai violent ca omul", spunea anticul Sofocle, şi avea dreptate.

Şi, totuşi... „Victoria obţinută prin violenţă este echivalentul unei înfrângeri, pentru că este temporară", spunea Mahatma Gandhi.

Raportându-ne la prezent, luni, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a avertizat Coreea de Nord „să nu se joace cu Trump", pentru că ar putea avea parte de acelaşi tratament ca Siria şi Afghanistan - ţări bombardate de regimul de la Washington în ultima lună: „Vom neutraliza orice fel de atac şi vom face faţă oricărei provocări nucleare sau cu rachete, printr-un răspuns copleşitor", a declarat el, după întrevederea avută cu preşedintele interimar sud-coreean, Hwang Kyo-Ahn, relatează agenţia EFE.

Vicepreşedintele american a avertizat, de asemenea, că „epoca răbdării strategice a trecut", aluzie la doctrina administraţiei Barack Obama.

Un subiect important pe agenda discuţiilor a fost instalarea în această ţară a sistemului antirachetă american THAAD (U.S. Terminal High Altitude Area Defense). De fapt, încă din luna martie a acestui an, Pentagonul anunţase sosirea primelor două lansatoare de rachete ale sistemului THAAD în Coreea de Sud. Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat, luni, potrivit agenţiei Yonhap, că planul privind desfăşurarea cât mai rapidă în Coreea de Sud a sistemului THAAD nu se va schimba.

Dar, dar, dar… potrivit agenţiei Reuters, tot luni, Ministerul de Externe chinez a reafirmat opoziţia autorităţilor de la Beijing faţă de amplasarea acestui sistem antirachetă în Coreea de Sud, radarul puternic ce compune acest sistem fiind considerat de China o ameninţare la adresa securităţii ei.

Vi se pare cunoscut??? „Dacă doreşti să ai pace, pregăteşte-te de război!" „Si vis pace para bellum" - spuneau anticii.

În contextul noilor tensiuni din peninsula coreeană, Donald Trump a avertizat că nu va permite Coreei de Nord să dezvolte o rachetă capabilă să lovească teritoriul SUA şi a ordonat deplasarea, în apropierea peninsulei coreene, a unei flotile militare, din care face parte şi portavionul „Carl Vinson".

Privesc duios către cărţile din biblioteca personală, destul de neglijată în ultima vreme (şi eu, Brutus!), şi îmi amintesc de timpuri mai liniştite, şi de maestrul gândirii chineze, Confucius, care afirma, în secolul VI înainte de Hristos, că „Înlăuntrul nostru suntem la fel, cultura este singura care face diferenţa". Aşa-i! Care cultură?

„Nonviolenţa înseamnă nu doar evitarea violenţei fizice externe, ci şi a violenţei interne asupra spiritului. Nu doar că refuzi să împuşti un om, ci refuzi şi să-l urăşti", afirma Martin Luther King (1929-1968), susţinând ideea că omul are nevoie de libertate ordonată, în concordanţă cu legile bunei-cuviinţe, altfel echilibrul social nu este posibil.

Reacţia Rusiei la declaraţiile vicepreşedintelui american, Mike Pence, nu a întârziat să apară. „Sper că nu vor fi acţiuni unilaterale, cum a fost aceea pe care am văzut-o recent în Siria", a declarat şeful diplomaţiei ruse, Lavrov, la Moscova, la o conferinţă de presă comună cu omologul său senegalez, Mankeur Ndiaye, referindu-se la ofensiva americană cu rachete asupra unei baze siriene, ca represalii pentru atacul chimic comis pe 4 aprilie în nordul Siriei, şi pus de Washington pe seama regimului de la Damasc. „Nu acceptăm aventurile nucleare şi balistice ale Phenianului, care încalcă rezoluţiile ONU, dar aceasta nu înseamnă că poate fi încălcat dreptul internaţional prin folosirea forţei", a adăugat el.

Vicepreşedintele american, Mike Pence, a avertizat că „toate opţiunile sunt pe masă" şi a cerut regimului nord-coreean „să nu pună la încercare determinarea" preşedintelui Donald Trump.

Replica din aceeaşi zi a rusului Lavrov a fost: „Dacă această formulă trebuie interpretată ca o ameninţare cu folosirea unilaterală a forţei (...), atunci este un drum periculos." No comment!

Cum rămâne cu îndemnul divin: „Fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii"?

Lasă un comentariu