FEMEILE TINERE SUPUSE STRESULUI RISCĂ ATACURI DE CORD FATALE

Distribuie pe:

Specialiştii cardiologi britanici de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Aston şi cei canadieni de la Universitatea din Alberta, citaţi de descopera.ro, susţin că femeile tinere care se confruntă cu situaţii stresante, precum sarcina, travaliul, munca extenuantă sau decesul unei persoane apropiate riscă să facă atacuri de cord fatale.

„Studiul nostru demonstrează că femeile sunt cele mai expuse acestei probleme de sănătate, asociată cu stresul emoţional, cauzat de evenimente precum decesul unei persoane din familie sau de efortul fizic susţinut, sarcină sau travaliu.

În timp ce vârsta medie a persoanelor totale afectate este de 52 de ani (mai mică decât vârsta medie a victimelor atacurilor de cord, adică 66 de ani), în circa 30% dintre cazuri au fost implicate femei care se apropiau de finalul perioadei de sarcină sau care născuseră recent.

Descoperirea vine după o cercetare în care au fost incluse peste 33.000 de victime ale atacului de cord.

După ce am monitorizat aceste cazuri timp de 15 ani, am concluzionat că 0,54% dintre atacurile de cord fuseseră cauzate de SCAD (Spontaneous Coronary Artery Dissection - Disecţie Spontană de Arteră Coronară). În total, 10,4% dintre persoanele afectate de SCAD mor din cauza acestei probleme ce apare ca urmare a desprinderii bruşte a unuia sau a mai multor straturi de ţesut din artera coronară de învelişul exterior. Ulterior, sângele curge în spaţiul dintre straturi şi se formează un cheag ce reduce fluxul sanguin prin arteră, fapt ce poate conduce la atacuri de cord fatale.

Disecţia Spontană de Arteră Coronară este neobişnuită deoarece, spre deosebire de alte atacuri de inimă în care arterele coronare se îngustează în timp din cauza acumulărilor de colesterol, aceasta este cauzată de o rupere bruscă, iar artera coronară este distrusă pur şi simplu. În plus, apare la grupe diferite de persoane, în general femei tinere, multe dintre ele gravide sau la puţin timp după ce au născut. Credem că factorii emoţionali şi hormonali joacă un rol important în atacurile SCAD, deşi cauza exactă variază de la o persoană la alta. Este posibil ca numărul acestor cazuri să fie subestimat, multe dintre ele fiind confundate cu formele obişnuite de atacuri de cord.

Studiul mai demonstrează că afecţiunea (care este neobişnuită deoarece afectează în general persoane care nu prezintă un risc ridicat de atac de cord) este responsabilă de sute de internări pe an şi de cel puţin 100 de decese numai în Marea Britanie", atenţionează cercetătorii.

Lasă un comentariu